Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To nije mišljenje, nego zločin'

Židovi poručili Vatikanu da je nijekanje holokausta zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovski čelnici poručili su dužnosnicima Vatikana da nijekanje holokausta 'nije mišljenje, nego zločin' prilikom susreta u ponedjeljak na kojem se razgovaralo o biskupu kojega optužuju za antisemitizam.

Sastanak, prvi otkako je prošloga mjeseca izbio skandal s biskupom Richardom Williamsonom koji je doveo u pitanje razmjere holokausta, dogodio se tri dana uoči susreta pape Benedikta XVI. s čelnicima američkih Židova. Williamson je u siječnju izjavio švedskoj televiziji da 'vjeruje da plinske komore nisu postojale'. Dodao je da u nacističkim koncentracijskim logorima nije stradalo više od 300.000 Židova, daleko manje od šest milijuna, brojke oko koje se slaže većina povjesničara.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

'Danas smo opet odlučno ustvrdili da nijekanje holokausta nije mišljenje, nego zločin', rekao je Richard Prasquier, predsjednik krovne organizacije francuskih Židova CRIF. Prasquier i Maram Stern, podtajnik Svjetskog židovskog kongresa (WJC), razgovarali su s kardinalom Walterom Casperom, predstojnikom Kongregacije za promicanje jedinstva kršćana, zadužene i za odnose sa Židovima.

'Želimo da Vatikan shvati kako će toleriranje antisemita kao što je Williamson dovesti u pitanje sva postignuća dijaloga između Židova i kršćana u proteklih 40 godina', izjavio je u priopćenju predsjednik WJC-a Ronald Lauder. 'Vjerujemo da je naša poruka sada shvaćena. Kontroverzna rasprava u protekla tri tjedna imala je pozitivan učinak', rekao je Lauder koji nije bio na sastanku s Casperom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene