Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak nereda

Žestoki sukobi u Grčkoj, EU grozničavo pokušava spasiti euro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se neredi u Grčkoj. U Ateni su izbili žestoki sukobi između dvije skupine prosvjednika. Policija ih je zaustavila suzavcem.

Drugog dana općeg štrajka ponovno su na ulice izašli deseci tisuća ljudi. Prosvjeduju protiv novih mjera štednje kojima bi se trebali povećati porezi, smanjiti plaće i mirovine te otpustiti nekoliko desetaka tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

Pročitajte i ovo Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

Unatoč prosvjedima očekuje se da će ih grčki parlament danas prihvatiti. Nove su mjere štednje potrebne kako bi Grčka dobila novu ratu međunarodne pomoći od 11 milijardi eura.

'Želim reći Vladi kako nećemo dopustiti da ovo tako lako prođe. Borit ćemo se i na radnim mjestima', rekla je prosvjednica Irini. 'Nećemo se prestati boriti dok vlada ne padne. To je jedan od naših zahtjeva', izjavio je prosvjednik Nikos.

Pali europski burzovni indeksi

Dok Grci prosvjeduju, europski čelnici grozničavo pokušavaju zaustaviti širenje krize i spasiti euro. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zbog hitnog susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, propustio je rođenje svoje kćeri. Sinoćnji susret ipak nije urodio plodom. 'Vjerujemo da nakon sinoćnjeg Sarkozijevog iznenadnog posjeta Frankfurtu i kriznog sastanka ostaje dosta otvorenih pitanja između Francuske i Njemačke. To vodi u nesigurnost, a ona je pogubna za tržišta', rekao je burzovni analitičar Fidel Helmer.

Ulagači su odmah negativno reagirali. Europski burzovni indeksi su pali. Njemački ministar financija pokušao je smiriti tržišta. Tvrdi da Europa čini sve da održi stabilnost eura i da se Francuska i Njemačka slažu oko strategije suzbijanja financijske krize. 'Francuska i Njemačka imaju odgovornost predvoditi Europu, ali znamo da to ne može nadomjestiti konzultacije svih 17 članica euro zone', rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Konkretne mjere najavljivane su za summit Europske unije ovaj vikend. Mnogi ipak upozoravaju da od europskih čelnika ne treba previše očekivati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene