Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro se oporavlja

Ženi liječnici izvadili organe, operirali tumor, pa organe vratili natrag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Merdith Moore bolovala je od raka gušterače i nakon što joj ni agresivna kemoterapija nije pomogla počela je tražiti liječnika koji će je operirati. Pronašla je dr. Tomoaki Katou koji joj je pristao izvaditi organe, ukloniti rak i vratiti organe natrag u utrobu - uspješno.

Dr. Tomoaki Katou operirao je Merdith Moore koja je bolovala od raka gušterače 2011. godine. Prije nego je čula za njega, tražila je liječnika koji bi je operirao. Međutim, nitko nije htio jer su smatrali da bi operacija bila prerizična, s obzirom na mjesto na kojem se nalazio tumor - u blizini glavnih arterija i krvnih žila, piše Daily News.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja

Jednom je u novinama pročitala članak o kirurgu u New Yorku koji je operirao teže slučajeve, ali ne i rak gušterače. 'Nisam mogla prestati misliti na njega. Možda mi upravo on može pomoći', rekla je Meredit. Radilo se o dr. Tomoaki Katou, šefu transplantacije abdominalnih organa u medicinskom centru Presbyterian Hospital Columbia u New Yorku.

Dr. Kato je inače pionir rijetkih zahvata poznatih kao 'ex-vivo'. Procedura je to u kojoj kirurzi izvade organ pacijenata kako bi izvadili tumor te nakon toga ponovno vrate organ u utrobu. Kato je izveo nekoliko desetaka takvih operacija uključujući i vađenje nekoliko organa tijekom iste operacije.

>> Djetetu operirali srce prije rođenja!

Nakon što je proučio njezinu povijest bolesti, pregledao je te se konzultirao s 30-ak kolega, Kato je rekao Moore da će je operirati. Ona bi tako postala prva osoba na svijetu na kojoj će biti izvedena ova operacija prilikom odstranjivanja raka gušterače.

Kato je rekao Moore, inače majci 13-godišnje Gretchen i 11-godišnjeg Nathana, da ima 70 posto šanse da preživi postoperativno razdoblje. Ali, ukoliko ne ode na operaciju, znala je da su joj šanse da ne preživi bile 100 posto.

Tako je 5. lipnja 2011. izvedena operacija koja je trajala 20 sati. Kato je odstranio Moorinu gušteraču i tumor 'zakopan' duboko u njoj. Kirurzi su pri tom izvadili njezin želudac, slezenu, žučni mjehur, jetra i crijeva. Nakon što je ustanovljeno da se rak nije proširio na te organe oni su vraćeni u utrobu.

'Nemam više energije kao prije, ali više se veselim malim stvarima'

Do sada je Moore preživjela dvije godine nakon operacije, a rak se nije vratio. 'Ne možemo izvući zaključak iz uspjeha jednog slučaja, ali sam veoma sretan zbog nje', rekao je dr. Kato. Dodaje da bi volio vidjeti da takva operacija postane uobičajena u svim bolnicama. 'Jednom bi tehnika ex-vivo mogla postati sastavni dio standardne operacije', kaže dr. Kato.

Moore osjeća posljedice operacije, ali kaže da je sretna što je živa i može uživati u obiteljskom životu. 'Imam četvrtinu energije od onoga što sam imala prije nego sam se razboljela. Ali, dok druge mame negoduju oko tinejdžerskih godina svoje djece, ja uživam u svakom njihovom okretanju očiju', ispričala je Moore dodavši kako se prije nekoliko dana razveselila tome što im je pripremila doručak, kao da je dobila na lutriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene