451342
451342
451342
451342
451342

UKAZANO JE NA VAŽNE TRI TOČKE 'Unija se mora pripremiti za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu'

  • , 24.09.2016., 17:01
  • Autor:
  • komentara

Zemlje na balkanskoj migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a, rekao je u subotu austrijski kancelar Christian Kern na kraju summita u Beču.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Christian Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus

Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena, rekao je Kern.

"Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima", istaknuo je.

Po njegovim riječima, Austrija je profitirala od zatvaranja balkanske rute, ali se Unija mora pripremiti "za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu“.

Austrijski kancelar ukazao je na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju.

"Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla“, rekao je Kern.

Austrijski kancelar smatra da je najveći problem nemogućnost da se izbjeglice iz sigurnih zemalja poput Pakistana vraćaju iz Grčke u Tursku.

"Sve zemlje EU-a Tursku doživljavaju kao sigurnu zemlju i tamo vraćaju izbjeglice. To jedino nije slučaj s Grčkom i na tomu moramo poraditi i pomoći Grčkoj“, rekao je Kern.

Grčka je, kako je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt rekao šef Frontexa Fabrce Leggeri, zatražila od ove organizacije pomoć pri zaštiti i kopnenih granica prema Albaniji i Makedoniji.

Kern je ocijenio da sporazum EU-a i Turske "funkcionira dobro“, ali da o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta , Malija i Senegala. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se