Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta ih uništava

DIVOVI NA KOLJENIMA Prošla godina je ništa u usporedbi s onim što im 'sprema' 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftni divovi s Bliskog istoka moraju se pripremiti na nove gubitke.

Najveći izvoznici nafte s Bliskog istoka u prošloj su godini izgubili čak 390 milijardi dolara zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, a čini se da ih u 2016. godini čeka još veći gubitak koji bi mogao premašiti 500 milijardi eura, tako bar predviđa MMF.

Pročitajte i ovo Bombardirano najveće svjetsko postrojenje za obradu nafte (Foto: AFP) Smanjena proizvodnja Dronovima bombardirali najveće svjetsko naftno postrojenje, cijene otišle u nebo. Trump spreman za napad: "Prst je na okidaču..." Katarina Alvir o utjecaju i položaju Saudijske Arabije na međunarodnoj sceni (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Moć monarhije Analiza Katarine Alvir: Zašto su zapadne države toliko suzdržane kada se radi o Saudijskoj Arabiji?

Cijene sirove nafte pale su na tridesetak dolara po barelu u siječnju ove godine što je značajna razlika u odnosu na sredinu 2014. godine kad se cijena barela kretala oko 115 dolara.

Gubici, ponajprije oni zemalja Perzijskog zaljeva, pokazat će se u proračunskim deficitima i usporavanju gospodarskog rasta, posebno u zemljama poput Saudijske Arabije čije financiranje javne potrošnje uvelike ovisi o nafti i njenim cijenama.

Konkretno, Saudijska Arabija sada temeljito restrukturira svoj gospodarski sustav jer su im prihodi od nafte i prošle krizne godine činili 72 posto ukupnih proračunskih prihoda. Stoga se previđa da bi samo ova zemlja mogla doživjeti gubitak od 90 milijardi dolara u ovoj godini, javlja AP.

Upravo iz ovog razloga MMF potiče reforme u spomenutim zemljama, posebno one koje se tiču ukidanja državnih subvencija i rezanja plaća u javnom sektoru. Time bi se trebala ograničiti javna potrošnja ne bi li se tako neutralizirao pad prihoda od nafte. Većina zemalja već je digla cijene goriva, vode i struje.

Stručnjaci tvrde kako će se cijene nafte vjerojatno uskoro popraviti, ali da će dugo potrajati dok se ne vrate na razinu na kojoj su bile 2013. godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene