Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikako na zelenu granu

NAFTNI DIV NA RUBU Zbog rekordnih problema Saudijci traže nešto što nisu već deset godina trebali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niske cijene nafte, ukidanje državnih subvencija i rekordna inflacija dovele su Saudijsku Arabiju do ruba.

Saudijska Arabija tražila je bankarske pozajmice u iznosu šest i osam milijardi dolara, javlja Reuters. Ovo su ujedno i prve velike pozajmice koje su Saudijci zatražili u posljednjih 10 godina, a postoji mogućnost da se traženi iznos u jednom trenutku poveća.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Trgovina, ilustracija podaci UN-a Rastu cijene hrane, poskupjelo meso, mlijeko, mliječni proizvodi...

Saudijci, naime, muku muče s rekordnom inflacijom koja je posljedica nezapamćenih rezova državnih subvencija.

Deficit u državnoj blagajni nastao je zbog niskih cijena nafte na svjetskom tržištu. U nastojanju da se smanji rekordan deficit, Rijad je naredio povećanje cijene goriva za 80% te ukinuo subvencije za električnu energiju, vodu i ostale komunalne usluge. Cijene nafte i naftnih derivata izgubile su oko 70% vrijednosti otkako su sredinom lipnja 2014. godine počele padati.

Prema analizama stručnjaka, državne pozajmice šest arapskih zemalja izvoznica nafte ove bi godine mogle iznositi oko 20 milijardi američkih dolara što je drastična promjena budući da su te zemlje donedavno kreditirale druge.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene