Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s ministrima

Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška"

Volodomir Zelenski - 4
Volodomir Zelenski - 4 Foto: AFP
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na sastanku s ministrima Europske unije u Kijevu istaknuo važnost obrambene potpore za Ukrajinu.

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o suradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu.

Zelenski je također istaknuo važnost obrambene potpore za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz proračuna potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je Zelenski u izjavi ministrima.

Pročitajte i ovo U požaru kluba u Španjolskoj poginulo najmanje 13 osoba Poginulo 13 osoba Novi detalji tragedije u ŠpanjoIskoj: Izgorjele diskoteke nisu imale dozvolu za rad

"Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe", dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

Stalno su potrebni novi koraci u obrani i diplomaciji, politici i integraciji, gospodarstvu i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju aktivnost u obrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Stigao na Hvar Milanović o kupnji francuskih aviona: "To je stvar prestiža, ali je skupo. Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma"

"Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sustavi protuzračne obrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote", rekao je.

"Potrebno nam je više ovakvih sustava - posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror", poručio je Zelenski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene