Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa izazvala paniku

Hitan sastanak Svjetske zdravstvene organizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pošto je od svinjske gripe u Meksiku umrlo 70 ljudi, a u SAD-u zabilježeno osmero zaraženih, meksičke i američke zdravstvene službe pomno tragaju za znakovima novog soja virusa gripe kako bi utvrdile širi li se virus i dalje.

Predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije stigla je danas u Ženevu na hitan sastanak povodom smrtonosnog virusa gripe koji je zahvatio Meksiko. Margaret Chan, odgodila je put u Washington kako bi prisustvovala i koordinirala sastankom kojem je cilj pronalaženje rješenja za ovaj problem. Stručnjaci su izjavili kako je rano najavljivati epidemiju, ali su upozorili na opasnost od širenja virusa svinjske gripe koji do sad još nije viđen.

Pročitajte i ovo Ilustracija virus 716 slučajeva Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje Maja Vugrinec Mamić gripa, streptokokne infekcije... Maleni pacijenti proveli su Božić u Klaićevoj: "Bilježimo veliki porast oboljelih za razliku od prethodne dvije godine"

>> Zatvorene škole u glavnom gradu, virus se širi i na SAD

WHO je priopćio da je virus kod 12 meksičkih pacijenata genski identičan novom soju virusa svinjske gripe, označenom kao H1N1, koji je otkriven i kod osam pacijenata iz Kalifornije i Teksasa. Genske analize su pokazale da je taj soj virusa gripe nikada do sada viđena mješavina svinjskog, ljudskog i ptičjeg virusa. Odstupa od ostalih virusa gripe i činjenicom da gripa uglavnom pogađa starije ljude i mlađu djece, dok je ova vrsta gripe pokosila mlade ljude između 25 i 45 godina starosti.

U Meksiku je do zada zabilježeno 1.005 slučajeva gripe za koje se sumnja da su uzrokovani spomenutim virusom. Ministar zdravstva Jose Angel Cordova izdao je naputke o izbjegavanju kretanja među masama ljudi i nošenju maski, upozorivši da cjepljenje nije jamstvo sprečavanja infekcije. U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska. Odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.

Prilikom slijetanja iz Meksika putnici na japanskom aerodromu Narita dobivali su maske i mjeri im se temperatura kako bi se provjerilo nisu li i oni zaraženi svinjskom gripom, prenosi Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene