Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POJAČANA SIGURNOST

'Da ima nekakvih ozbiljnih prijetnji drugačije bi se policija ponašala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bečka policija priopćila je kako ih je prijateljska obavještajna služba upozorila na moguće napade eksplozivom ili pucnjavom u glavnim europskim gradovima uoči Nove godine.

Ova vijest iz Austrije stiže nakon uhićenja članova ekstremističke skupine u Bosni i Hercegovini. Novogodišnja slavlja diljem Europe uvijek se posebno nadziru, no, ove godine kontrola će biti jača.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija"

Blagdanski ugođaj i dalje se širi ulicama Zagrebom. Uoči Nove godine, trgovi i ulice su puni. Građani se osjećaju sigurno, no vjeruju da je terorizam moguć svugdje. 'Sve je moguće, ali ja imam apsolutno povjerenje u naše službe', kaže jedan od građana.

No, u Austriji je policija na oprezu. Nakon obavijesti da su uoči Nove godine mogući bombaški napadi ili pucnjava u nekim od europskih glavnih gradova.

Islamska država planira osnovati još jedan tzv. 'Kalifat'

Pojačane su kontrole i nadzor na mjestima s mnoštvom ljudi, osobito na priredbama i prometnim čvorištima, provodi se kontrola osoba, ali i stvari u kojima se može prenositi eksploziv poput torbi ili kofera.

'Očito nemaju nekakve konkretne informacije jer u tom slučaju bi se na tim prostorima zabranilo okupljanje ili bi se drastično podignuo nivo sigurnosti', smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnosti.

Za razliku od trgovačkih centara, otvorene javne prostore s mnoštvom ljudi, kaže Cvrtila, najteže je zaštititi.

'Na trgu će vjerojatno za doček Nove godine biti javno okupljanje i vjerojatno će svi prilazni pravci biti pojačano pokriveni od strane policije, sigurnosnih službi, agenata i detektiva u civilu', dodalje Cvrtila.

Iz naše policije poručuju da nikakvo upozorenje nisu dobili. No, možda jesu sigurnosne agencije, o čemu iz SOE nema komentara.

'Mislim da se građani nemaju posebice čega bojati zato što da ima nekakvih ozbiljnih prijetnji drugačije bi se policija ponašala, ali svi moramo biti oprezni, moramo paziti', smatra Cvrtila.

Nakon napada u Parizu, naša policija provodi niz prikrivenih, ali i vidljivih mjera. Pojačali su mjere nad određenim prostorima i objektima, nad prometom, granicom te provode granične kontrole nad svim putnicima i vozilima. Građane se poziva da na javnim mjestima obrate pozornost na sumnjive predmete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene