Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje generalu Praljku i drugima

Završne riječi u Haagu: Tuđman na čelu zločinačkog pothvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo je još jednom ponovilo kako je Tuđman bio na čelu zločionačkog pothvata čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Tužitelj Kenneth Scott ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i 'očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvorica zatražila riječ Kraj maratonskog suđenja: Čelnici Herceg-Bosne obraćaju se sudu Slika nije dostupna Optužbe za zločin protiv čovječnosti Haag: Krenule završne riječi obrane bosanskih Hrvata

Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen 'od vrha prema dolje', kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji.

>> Haag: Počinje iznošenje završnih riječi šestorici Hrvata iz BiH

>> Bivšim čelnicima Herceg Bosne prijeti 240 godina zatvora?

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne 'Tuđman opsjednut idejom obnove Banovine'

Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika kojima je to potkrijepio. Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Američki veleposlanik posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott. Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Obrana - provodili su naloženo

Obrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Scott. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene