Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haško suđenje se bliži kraju

Haag: Počinje iznošenje završnih riječi šestorici Hrvata iz BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najsloženiji predmet Haškog suda, suđenje šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine, bliži se kraju. Nakon pet godina na haškom sudu počinje iznošenje završnih riječi.

Slobodana Praljka, Jadranka Prlića i još četvoricu tužiteljstvo tereti za zločinački pothvat pod vodstvom Franje Tuđmana, u cilju stvaranja velike Hrvatske. Nakon sedmogodišnjeg procesa, sutra u Haagu počinje iznošenje završnih riječi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj maratonskog suđenja Čelnici Herceg-Bosne: Žalimo zbog žrtava, ali nismo krivi Slika nije dostupna Završio s obranom Praljak u završnoj riječi: Moja je savjest čista i znam da nisam kriv

>> Haag: Nakon pet godina završne riječi u slučaju 'Prlić i drugi'

Tužiteljstvo će, prema neslužbenim informacijama, za optuženike tražiti čak 240 godina zatvora. Praljka, Prlića i druge tužiteljstvo tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja bošnjačkog stanovništva s ciljem stvaranja velike Hrvatske. Oni su, tvrdi tužiteljstvo, ostvarivali plan Franje Tuđmana.

'21. rujna 1993. je predsjednik Tuđman grupi hrvatskih vođa i vođi bosanskih Hrvata rekao: ja znam da su Stolac i čitav nekadašnji jablanički Kotar i Konjic bili obuhvaćeni Banovinom Hrvatskom 1939. godine', tužitelj Kenneth Scott je izjavio u travnju 2006.

Šestorici optuženih na teret se stavlja niz zločina; od protjerivanja, osnivanja logora, do ubojstava u Hrecegovini i Srednjoj Bosni. Obrana tvrdi kako tužiteljstvo nije dokazima potvrdilo optužnicu. Također ističu, međunarodna zajednica je od početka 90-ih upravljala svim procesima u Bosni i Hercegovini. Tražit će oslobađajuću presudu.

Proces protiv šestorice Hrvata iz BiH je najduži i po broju optuženih najkompleksniji predmet haškog tribunala. Traje već sedam godina. Završnu riječ prvo će iznijeti tužiteljstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene