Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završio hadž; policija u stanju pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijska policija u stanju je visoke pripravnosti s obzirom da je nekoliko milijuna muslimanskih vjernika pohrlilo na završni dan godišnjeg hadža.

To će za saudijske snage reda biti svojevrstan test s obzirom na nova pravila o kontroli kretanja oko dva milijuna hodočasnika, s obzirom na loša iskustva iz ranijih godina. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozi, miško! VIDEO Je li on normalan?! Slika nije dostupna 'Nema političkih aktivnosti' Saudijske vlasti u Meki rastjerale prosvjednike protiv Asada

U siječnju 2006.godine, u najtežem hadžu u posljednjih 16 godina u gradu Džamaratu su poginula 362 hodočasnika. Od
tada su saudijske vlasti odlučile povećati financijska sredstva za poboljšanje infrastrukture, no agencije izvješćuju, da su, unatoč dobroj pripremljenosti i ove godine u tom gradu policajci nervozniji nego što je uobičajeno zbog predstojećeg događaja.

U Džamaratu ove godine hodočasnici mogu bacati kamenje kojim istjeruju đavola na tri betonska eliptična zida koji simboliziraju stupove a postavljena su na tri različite razine kako bi se izbjeglo naguravanje i potencijalne ljudske žrtve. U sklopu plana za koji je država izdvojila više od milijardu dolara, u tijeku je izgradnja i četvrte razine.

Policija je u petak donijela i odredbu o strogom sustavu hodočašćenja 'u jednom smjeru', pa se vjernici koji su obavili svoju vjerničku dužnost neće miješati i sudarati s onima koji to tek namjeravaju obaviti. Također su inzistirali da svi vjernici ostave torbe na za to određenom mjestu.

Stručnjaci za hadžiluk pretpostavljaju da će se najveći broj ljudi okupiti u rano poslijepodne jer vjernici svojih sedam kamena žele baciti u isto doba kada je to činio prorok Muhamed.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene