Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjekuju pucnjevi i eksplozije

Zatvorena zračna luka u Tripoliju, najavljen Gadafijev govor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Libiji sve je dramatičnije, a najavljeno je da bi Moamer Gadafi u sljedećih nekoliko sati trebao održatio govor.

I dok svijet napeto iščekuje što će reći libijski vođa, libijske trupe napuštaju granicu s Egiptom, javljaju egipatske agencije. AFP, pozivajući se na austrijske dužnosnike, javlja da je zatvorena zračna luka u Tripoliju i da će tako ostati do daljnjega. Libijski lokalni mediji prenose riječi muslimanskog klerika Yusufa al-Qaradawija koji je pozvao svakog libijskog vojnika koji ima priliku da ubije Gadafija. Tisuće turskih radnika koji čekaju evakuaciju iz libijskog grada Bengazija sklonili su se na stadion s kojega su tijekom noći mogli čuti pucnjeve i eksplozije.

Sertac Karan, menadžer u turskoj tvrtki Arsel Construction, agenciji Reuters je telefonom sa stadiona blizu zračne luke u Bengaziju rekao da su 'nakon pogrebnih molitvi mogli čuti obračun vatrenim oružjem i eksplozije". "To je potpuno izvan nadzora, vidimo 15-godišnjake i 16-godišnjake kako nose kalašnjikove'. Pripadnici snaga sigurnosti su promijenili odore i pridružili se prosvjedima kako bi izbjegli da ih napadnu prosvjednici, rekao je. Na evakuaciju na stadionu čeka oko 3500 Turaka, rekao je Karan.

Dužnosnici procjenjuju da u Libiji radi oko 25000 Turaka.Turski ministar trgovine Zafer Caglayan je rekao da su pljačkaši napali gradilišta i objekte turskih tvrtki koje u Libiji rade na projektima vrijednim 15 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Nathalie Rayes (L), njezina majka i Kamala Harris (D) U Washingtonu Tko je nova američka veleposlanica u Hrvatskoj? ''Odlučila je još jednom služiti u ime naroda naše zemlje'' Zoran Milanović Stigla reakcija Oglasilo se izraelsko veleposlanstvo: "Nečuvena izjava hrvatskog predsjednika"

>> U Zagreb stigla dva radnika, sutra dolaze još 34

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na konferenciji za tisak po završetku posjeta Tunisu rekao je da je Turska 'odlučna što prije vratiti svoje građane' i dodao da 'na sreću do sada još niti jedan turski građanin nije izgubio život".Po Caglayanu je turski premijer Tayyip Erdogana telefonom razgovarao s Gadafijem.

SAD povlači veleposlanstvo

Sjedinjene Države naredile su povlačenje iz Libije svom diplomatskom osoblju koje nije najnužnije, a članovima obitelji osoblja veleposlanstva preporučeno je da napuste tu sjevernoafričku zemlju koju već danima potresaju protuvladini nemiri, objavio je u ponedjeljak State Department.

'Prosvjedi su se u više navrata pretvorili u nasilne sukobe između snaga sigurnosti i prosvjednika, što je rezultiralo s ozlijedama i mrtvima', navodi State Department u priopćenju, upozoravajući da je idućih dana moguće novo nasilje i pljačke.

Sjedinjene Države najoštrije su osudile nasilje u Libiji. Američka vlada raspolaže s nizom vjerodostojnih izvješća prema kojima je broj mrtvih i ranjenih premašio nekoliko stotina, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, ističući kako je Washington oštro prosvjedovao zbog uporabe sile i žrtava, koje su mahom bili građani što su mirno prosvjedovali. (HIna)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene