Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi razgovor s obiteljima od kolovoza

Zatočeni rudar supruzi predložio crkveno vjenčanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rudari zatočeni od početka kolovoza u rudniku u Čileu u nedjelju su po prvi put mogli razgovarati s članovima svojih obitelji.

Obitelji su izrazile olakšanje jer se 33 zatočena rudara za sada dobro drži, unatoč teškoćama u njihovom spašavanju koje bi moglo potrajati mjesecima. Tijekom razgovora jedan od rudara, Esteban Rojas iskoristio je priliku supruzi Jessici Yanez predložiti crkveno vjenčanje, 25 godina nakon njihova građanskog vjenčanja. Rudari su zatočeni 700 metara ispod zemlje od 5. kolovoza kada se urušio tunel u rudniku koji se nalazi oko 700 kilometara od Santiaga.

Pročitajte i ovo Urušeni tunel I dalje traje spašavanje Radnicima zatrpanima u tunelu stižu "štakori rudari": To je primitivna, opasna i kontroverzna metoda Josep Borrell Tenzije od travnja Borrell objavio da je dogovoren novi krug razgovora između Kosova i Srbije

>> Rudari bi uskoro trebali razgovarati i sa svojim obiteljima

Psiholozi tvrde da su razgovori ojačali duh odsječenih rudara. Članove obitelji uputili su da zvuče optimistično. 'Što se tiče psihičkog stanja, ostvarili smo znatan napredak. Vesele se, šale, smiju. Dobrog su raspoloženja. Dobro su se organizirali u radne skupine. Ono što slijedi nije lako, dugoročna borba tijekom koje ćemo morati spriječiti razvoj bolesti', istaknuo je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich.

U Čile bi trebala stići četveročlana ekipa iz američke NASA-e kako bi pružila psihološke i zdravstvene savjete. Optimizam ulijevaju i nove video poruke koje pristižu u kamp nade, šatorsko naselje podignuto iznad rudnika. Mnogi rudari imaju kožne probleme zbog boravka u vrućem i vlažnom prostoru. Uz posebnu odjeću i prostirače, poslane su im injekcije protiv difterije i tetanusa. Sve je spremno za početak bušenja cijevi za izvlačenje rudara. Radovi bi trebali potrajati tri do četiri mjeseca. Stručnjaci i dalje rade na alternativnim planovima kojima bi se vrijeme probijanja do rudara prepolovilo.

Bušenje jame kroz koju bi se izvukli rudari odgođeno je za ponedjeljak zbog tehničkih priprema. Očekuje se da će za bušenje jame kroz koju bi se izvuklo rudare trebati tri do četiri mjeseca. Spasioci su tek prošlog tjedna utvrdili da su rudari još uvijek živi. Od tada, rudari kroz usku cijev dobivaju hranu, vodu, lijekove i vijesti od njihovih obitelji. Papa Benedikt XVI. u nedjelju je molio za rudare i pozvao ih da ne gube nadu. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene