Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatrpani pod zemljom

Rudari bi uskoro trebali razgovarati i sa svojim obiteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već nekoliko tjedana čileanski rudari nisu razgovarali sa svojim najbližima, ali sada će za to dobiti priliku.

Po prvi put 33 čileanska rudara koji su zatočeni pod zemljom više od tri tjedna mogli bi imati priliku razgovarati sa svojim obiteljima, rekao je ministar Laurence Golborne, javlja CNN. Obitelji u iščekivanju novosti borave u improviziranom selu pokraj zatrpanog ulaza u rudnik zlata, u pustinji Atacama.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja nakon nesreće u rudniku u Turskoj STIŽE ERDOGAN U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar'' Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv!

Prije tjedan dana prvi su puta zarobljeni rudari poslali pisanu poruku spasiocima, u kojoj je pisalo da su se sklonili u prostoriju 701 metar pod zemljom, nakon što je počelo urušavanje rudnika 5. kolovoza.

>> Odgođeno bušenje prolaza za izvlačenje čileanskih rudara

Procjenjuje se da će trebati još četiri mjeseca da spasioci dođu do rudara. 'Razmatramo i druge opcije, ali najvažnije je da nemamo propusta i da ih spasimo u tom periodu', rekao je Golborne. Kako bi im olakšali boravak pod zemljom, rudarima se, kroz usku cijev između ostalog, šalju ručnici, topla voda, odjeća, šamponi, MP3 playeri, zvučnici i mini Tv projektor s filmovima, nogometnim utakmicama.

Iako se naveliko priča o planu spašavanja u četiri mjeseca, radi se i na planu B, koji bi mogao ubrzati povratak rudara na površinu zemlje. No, detalje spasioci još nisu otkrili. Trenutačno se radi na bušenju jame od 700 metara. U tu svrhu koristit će se najnovije tehnološke dostignuće, australski stroj Strata 950. Tim strojem će se izdubiti 700 metara duboka i 66 centimetra široka jama kojom će, jedan po jedan, biti izvučeni zarobljeni rudari.

'Treća bušotina namijenjena je poboljšavanju ventilacije, ali sada razmatramo bi li mogla biti upotrijebljena kao alternativni tunel za spašavanje rudara,' rekao je šef spasilačke ekipe Andre Sougarret.

Papa: 'Duhovno sam s njima'

Papa Benedikt XVI. izrazio je nadu da će rudari ostati i dalje smireni u očekivanje sretnog završetka operacija spašavanja. ‘Želim posebno podsjetiti na rudare koji su zaglavljeni u rudniku San Jose u Atacami’, rekao je Papa na španjolskom, nakon nedjeljne mise u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu.

‘Preporučam i njima i njihovim obiteljima, uz obećanje da ću duhovno biti s njima i da imaju moje stalne molitve, da sačuvaju mir u očekivanju sretnog završetka radova na njihovom spašavanju’, rekao je Papa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene