Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapeo u veleposlanstvu

Zatočen u azilu: Burna godina iza čovjeka koji je uzdrmao svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza Juliana Assangea još je jedna burna godina. Premda je Wikileaks nastavio s objavom raznih tajnih dokumenata, osnivač te organizacije uglavnom se bavio sobom i borbom za vlastitu slobodu. Uhićenje je izbjegao, ali je svejedno zatočen.

Pročitajte i ovo Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća... Slika nije dostupna Osivač Wikileaksa Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora

Osnivač Wikileaksa Julian Assange (41) trenutno živi u skučenoj garsonijeri u sklopu veleposlanstva Ekvadora u Londonu, a tamo će prema svemu sudeći ostati do daljnjega.

Čovjek koji je uzdrmao svijet objavom tajnih američkih diplomatskih depeša prvu je polovicu 2012. godine potrošio uglavnom na pravnu borbu po britanskim sudovima protiv zahtjeva za izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napastovanja dviju Wikileaksovih volonterki. On priznaje da je seksa bilo, ali tvrdi da je sve bilo sporazumno te kategorički niječe bilo kakvo napastovanje ili silovanje. Dapače, uvjeren je da bi ga švedske vlasti u konačnici samo isporučile Amerikancima, kojima je objavom spomenutih depeša stao na žulj pa ga je strah da bi mu dosudili smrtnu kaznu.

>> Assange: Mračne sile su se nadvile nad internetom

Sredinom lipnja britanski je Vrhovni sud odbio Assangeovu posljednju žalbu na raniju odluku o izručenju Švedskoj, nakon čega je on pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo, zatraživši od te države politički azil. Dva mjeseca kasnije, nakon niza diplomatskih trzavica i britanskih prijetnji da bi njihova policija mogla upasti u ambasadu ne bi li Assangea uhitila, predsjednik Ekvadora Rafael Correa osobno mu je odobrio azil.

Od tada se njegov status može opisati frazom ista meta-isto odstojanje. Od uhićenja i izručenja je siguran dok god ne napušta zgradu veleposlanstva, što bi ionako bila praktički nemoguća misija, osim ako bi se odvažio na riskantnu avanturu glumljenja diplomatskog paketa koji bi se uspio prošvercati pored uvijek budnih policijskih očiju.

Bilo je doduše nekoliko propalih pokušaja dogovora o rješenju Assangeova statusa. Spominjala se, primjerice, ideja da bude prebačen u ekvadorsko veleposlanstvo u Stockholmu gdje bi švedskim pravosudnim službenicima bilo dopušteno njegovo saslušanje. Sastali su se i šefovi britanske i ekvadorske diplomacije, no ni to nije urodilo nikakvim plodom.

U međuvremenu, kao što je i prije bijega u ekvadorski diplomatski sobičak redovito istupao u medijima, a na ruskoj je državnoj televiziji čak imao i vlastiti talk show, tako je i u novoj životnoj situaciji nastavio davati intervjue i komentare te pisati kolumne. Početkom prosinca na Huffington Postu je najavio da Wikileaks ide dalje te da će nastaviti sa zviždanjem kroz objavu novih tajnih dokumenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene