Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložili prigovor

Zašto Crnoj Gori smetaju hrvatske zemljopisne karte?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnoj Gori smetaju karte predstavljene mogućim koncesionarima u Zagrebu uz dokumentaciju javnog natjecanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Crna Gora je u četvrtak uložila prigovor Hrvatskoj zbog zemljopisnih karata predstavljenih mogućim koncesionarima u Zagrebu uz dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu rekavši da je to jednostran akt kojim se prejudicira međusobna granica dviju zemalja.

Pročitajte i ovo seizmograf Rano ujutro Novi potres u Crnoj Gori: Epicentar je na istom području kao i prije dva dana Susret premijera Plenkovića i Jakova Milatovica, crnogorskog predsjednika - 3 Dobar odnos dviju zemalja Premijer Andrej Plenković primio crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je priopćilo da je Crna Gora u prigovoru ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002., koji obvezuje dvije države da se suzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu.

FOTO Najpopularnija svjetska odredišta: I Hrvatska je na listi!

'Crna Gora podsjeća Hrvatsku da ovaj Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i jamstvo Ujedinjenih naroda, definira svoje važenje do konačnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske', stoji u priopćenju.

U prigovoru se, također, ističe da su 'jednostrani akti hrvatskog raspisivanja javnog nadmetanja u južnom dijelu Jadrana, kao i drugi takvi akti u području preklapanja teritorijalnih zahtjeva Crne Gore i Hrvatske, kako na kopnu tako i u relevantnom morskom pojasu, u suprotnosti kako s Protokolom, tako i s inicijativama crnogorske strane da se sve aktivnosti u spornom području odvijaju uz prethodnu međusobnu suglasnost'.

Spremni nastaviti pregovore

Iz crnogorskog MVPEI-ja poručuju da je 'Crna Gora, kao i do sada, spremna i posvećena da, u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja, nastavi pregovore s Republikom Hrvatskom, kako bi bile razmotrene sve opcije u cilju nalaženja obostrano prihvatljivih rješenja'.

Totalni hit na Facebooku: 'Putine, priključi i Srbiju'

Radi rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore kod Prevlake dvije države su formirale mješovito povjerenstvo.

Slovenija je povodom karata prigovorila u srijedu rekavši kako smatra da Hrvatska javnim natječajem za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu jednostrano prejudicira rješenje pitanja pomorske granice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene