Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori prekinuti

Zasad bez dogovora o plinu između Kijeva i Moskve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori koji su počeli u srijedu u Bruxellesu između Ukrajine i Rusije u pokušaju rješenja pitanja plina nisu doveli do dogovora, ali bi se trebali nastaviti u četvrtak, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"Pregovori još nisu gotovi. Složili smo se da nastavimo s radom 30. listopada navečer", kazao je Novak čije riječi citira novinska agencija Ria-Novosti.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

Razgovori zapinju na financijskoj podršci EU-a Ukrajini kako bi se tvrtki Naftogaz omogućilo da riješi dio neplaćenog iznosa ruskom Gazpromu i unaprijed plati novu narudžbu, rečeno je iz izvora bliskog pregovorima.

Europski povjerenik za energetiku Gunther Oettinger odlučan je u postizanju dogovora kako bi se EU-u zajamčila isporuka ruskog plina kroji prolazi Ukrajinom.

Pregovori su prekinuti u četvrtak ujutro.

Nastavak pregovora o opskrbi plinom, Kijev pesimističan

"Naš je cilj postići privremeni sporazum za zimski paket koji jamči sigurno slanje ruskog plina koji je kupio EU kroz Ukrajinu do kraja ožujka 2015.", istaknuo je povjerenik Oettinger prije početka pregovora.

EU treba svake godine 450 milijardi prostornih metara plina za potrošnju. Mora uvesti 300 milijardi, od čega 125 milijardi kupljenih od ruskog diva Gazproma. Sedamdeset pet prostornih metara plina kupljenog od Rusije prolazi kroz postrojenja u Ukrajini. Narudžba Njemačke, jednog od najvažnijih klijenata Gazproma u EU, upućuje se kroz plinovod Nordstream.

Prijedlog rješenja predviđa da Kijev plati 3,1 milijardu dolara neplaćenih računa, koliko duguje ruskom divu Gazpromu, od čega dvije milijarde prije kraja listopada.

Zauzvrat Gazprom se obvezuje nastaviti isporuku plina Ukrajini, prekinutu u lipnju, s minimalnom isporukom od pet milijardi prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1000 m3. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene