Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmirice

Nastavak pregovora o opskrbi plinom, Kijev pesimističan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija, Ukrajina i EU u srijedu u Bruxellesu nastoje postići dogovor o razmiricama oko opskrbe plinom koje bi mogle biti prijetnja opskrbi plinom europskih zemalja.

Pregovori, čiji je cilj ponovno uspostaviti opskrbu Ukrajine ruskim plinom, prekinuti u lipnju teški su, rekao je ukrajinski ministar financija Oleksander Šlapak skeptičan u pogledu njihova današnjeg pozitivnog ishoda. "Imam dojam da nitko ne želi postići dogovor, prvenstveno se to odnosi na Rusiju", rekao je za Interfax.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Iako su se Kijev i Moskva dogovorili oko provizorne cijene, još nije riješeno pitanje ukrajinskog duga za plin. Da bi se isporuka ponovno pokrenula Rusija traži 1,45 milijarda dolara zaostatka te dodatnih 1,6 mlijarda dolara avansa za isporuke u studenome i prosincu. Ruska strana isključuje bilo kakvu isporuku prije plaćanja.

Europska komisija razmatra zahtjev Kijeva za dodatnim zajmom u iznosu do dvije milijarde eura, a Rusija očekuje financijska jamstva kako bi nastavila s isporukom plina.

Ukrajina i Rusija dogovorile se o cijeni plina

"Dok se sporazum ne potpiše, postoji opasnost i za klijente iz EU-a. Pitanje za Moskvu je tko će platiti dug i avans", smatra Chris Weafer iz grupe Macro-Advisory. Uz poteškoće za Europljane, koji 15 posto plina dobivaju tranzitnim putem preko Ukrajine, sukob bi mogao produbiti već zamršenu ekonomsku i financijsku krizu u Ukrajini.

Sastanak u Bruxellesu održava se u napetom političkom kontekstu zbog izjave ruskoga šefa diplomacije Sergeja Lavrova prema kojoj će Rusija priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora što će će ih 2. studenoga organizirati proruski pobunjenici na područjima pod njihovom kontrolom u Ukrajini. Oni su bojkotirali prijevremene parlamentarne izbore održane 26. listopada u Ukrajini na kojima je pobijedila prozapadno orijentirana struja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene