448035
448035
448035
448035
448035

Započela evakuacija Daraje; Kerry i Lavrov finaliziraju dogovor o Siriji

  • , 26.08.2016., 16:11
  • Autor:
  • komentara

Dok su John Kerry i Sergej Lavrov razgovarali u hotelu na Ženevskom jezeru, počela je evakuacija Daraye.

 
 
 
 
John Kerry i Sergei Lavrov na sastanku u Ženevi (Foto: AFP)
John Kerry i Sergei Lavrov na sastanku u Ženevi (Foto: AFP)

Započela je evakuacija pobunjenika i civila iz Daraye, predgrađa Damaska, u dogovoru sa sirijskom vladom, izjavili su lokalni aktivisti i član vladinog pregovaračkog tima u petak u vrijeme sastanka američkog državnog tajnika i šefa ruske diplomacije u Ženevi posvećenog finaliziranju dogovora o borbi protiv Islamske države.

Provladina televizija al-Mayadeen prikazala je snimke najmanje triju autobusa koji prevoze muškarce, žene i djecu iz Daraye, predgrađa koje je četiri godine pod opsadom vladinih snaga.

Pobunjenički borci biti će prevezeni u grad Idlib na sjeveru Sirije kojeg drži oporba, a vladini izvori tvrde kako će oko 4 tisuće civila biti prebačeno u druge dijelove sirijskog glavnog grada.

Sirijska vlada ponovno je osvojila ili dogovorila prekid vatre u većem dijelu zaleđa Damaska nad kojim je izgubila kontrolu u počecima tog sukoba koji traje pet godina. Oporba ju optužuje da iza tog uspjeha stoji taktika opsade i izgladnjivanja.

Ujedinjeni narodi su u petak izrazili zabrinutost oko dogovora o prekidu opsade Daraye, naglasivši kako bi civili trebali biti evakuirani samo ako za to postoji dovoljna razina sigurnosti.

"Nastavljamo sa zahtjevima za slobodan i siguran pristup Darayi, te pozivamo sve strane da osiguraju da bilo kakvo kretanje civila mora biti sigurno, dobrovoljno i u skladu s međunarodnim humanitarnim principima i zakonima", rekao je koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć Stephen O'Brien u izjavi za Reuters.

"Imperativ je da stanovnici Daraye budu zaštićeni prilikom bilo kakve evakuacije...", istaknuo je i posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura nakon razgovora s Kerryjem i Lavrovom. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se