Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše Washington Post

Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neimenovanim dužnosnicima na koje se poziva Washington Post, najveći dio sirijskih zaliha kemijskog oružja odnosi se na tekuće prekursore, što znači da bi uništenje kemikalija moglo biti lakše no što se isprva mislilo.

Američki i ruski dužnosnici vjeruju da se veliki dio sirijskih zaliha kemijskog oružja odnosi na kemijske spojeve koji se mogu relativno brzo uništiti, piše u petak The Washington Post pozivajući se na izvješće neimenovanih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokumenti stigli u Haag Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude

List navodi da se najveći dio sirijskih zaliha odnosi na tekuće prekursore, kemijske spojeve koji se koriste, neovisno o metodi, za proizvodnju bojnih otrova. Ako se te informacije pokažu točnima, to bi uvelike smanjilo rizik da režim sakrije dio zaliha kemijskog oružja ili da se otrova domognu teroristi, ocijenio je WP.

>> Inspekcije kemijskog oružja u Siriji počinju idućeg tjedna

U povjerljivom izvješću američkih i ruskih stručnjaka također se navodi da bi se cijeli arsenal sirijskog kemijskog oružja mogao uništiti u roku do devet mjeseci, pod pretpostavkom da režim Bašara al-Asada ispuni svoje obećanje i preda međunarodnim inspektorima kontrolu nad kemijskim oružjem.

Post piše da je riječ o izvješću za koje se smatra da je dosad najpouzdanije te da je u njemu postignut konsenzus ruskih i američkih analitičara koji su na sastanku u Ženevi ovog mjeseca usporedili obavještajne podatke svojih vlada.

Te podatke dodatno su potvrdile i informacije samog režima u Damasku, koji je u subotu Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) predao popis bojnih otrova i kemijskog oružja koje posjeduje.

Američki dužnosnici provjerili su taj popis sirijske vlade, koji nije pušten u javnost, te ocijenili da je 'riječ o prilično pouzdanom materijalu', prenosi list.

Bijela je kuća odbila komentirati te obavještajne procjene, koje se pokušava držati u tajnosti dok traju intenzivni pregovori u Ujedinjenim narodima o planu za uništavanje sirijskog kemijskog arsenala.

Stručnjaci su procijenili da Sirija posjeduje više od tisuću tona kemijskog oružja, od kojih se oko 300 tona odnosi na iperit, nervni plin koji se koristio još u Prvom svjetskom ratu. Gotovo čitave preostale zalihe odnose se na kemijske prekursore bojnih otrova koji se nalaze u tekućem stanju.

Stručnjaci su kazali da se, primjerice, dva prekursora za bojni otrov sarin spajaju posebnim postupkom dok se pune u odgovarajuće oružje, projektile, bombe ili topničke granate, piše list.

Analitičari navode da je riječ o ohrabrujućem razvoju događaja. Puno je lakše uništiti kemijski prekursor nego bojevu glavu ili granatu punjenu bojnim otrovom, rekli su stručnjaci, prenosi Post. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene