Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog sigurnosnih razloga'

Zabranjen Gay pride u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabranjena je Gay parada zakazana za 6. listopada u Beogradu. Obrazloženje za zabranu parade dao je premijer Ivica Dačić.

Osim gay pridea, zabranjeni su svi skupovi najavljeni za subotu, 6. listopada. Odluku o zabrani srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je na temelju sigurnosnih procjena, javlja B92.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Prosvjed u Srbiji - 1 Predvodili ih pravoslavni svećenici Uz slike Putina i Draže Mihajlovića: U Beogradu prosvjedovali protiv otkazanog EuroPridea

Zabranu Gay pridea od Dačića je zatražio i patrijarh Irinej, kao i spornu izložbu 'Ecce Homo' koja bi trebala biti otvorena u sklopu Pridea. Patrijarh je naveo da je riječ o 'nagovještenoj tragično komičnoj paradi srama, koja baca tešku moralnu sjenu na Beograd'.

>> Beograd: 99 posto da Parade ponosa neće biti

Prema riječima Gorana Miletića, organizatori parade dobili su obrazloženje od MUP-a u kojem, kako kažu, 'ne piše apsolutno ništa' osim zakonskog člana u kojem navode da je procijenjeno da tijekom tog skupa može doći do ugrožavanja sigurnosti.

'Ako je prošle godine bila kapitulacija države, ovo je otvorena koalicija s huliganima, budući da su predstavnici izvršne vlasti u potpunosti preuzeli argumente ekstrimstičkih organizacija pa i njihove zahtjeve', kaže Miletić za B92. 

O zabrani je odlučilo srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu člana 11 zakona o okupljanju građana, naveo je Dačić.

'MUP je donio odluku da su se stekli uvjeti da se donese rješenje o zabrani svih javnih skupova 6. listopada zbog procjene svih sigurnosnih službi i naše policije i na osnovu preporuka Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti da postoje najave ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira i sigurnosti građana'.

'Mi se ne miješamo i neosporavamo niti narušavamo bilo čija ljudska ni građanska prava i slobode. Ova odluka nije usmjerena protiv bilo koga. Ova odluka i rješenje je da zaštiti sigurnost građana Beograda, da spriječi sve eventualne sukobe, konflikte i eventualno izbijanje raznih nemira koji mogu ugroziti i diplomatsko konzularna predstavništva stranih država i naravno da zaštiti živote građana i pripadnika MUP-a'.

Dačić je dodao da je 2.000 policajaca angažirano na održavanju sigurnosti sporne izložbe. 'Ta izložba izaziva veliko uznemirenje javnosti jer je riječ o provokativnom kontekstu u kome se spominje Isus Krist. Samo za današnje osiguranje da u Beogradu protekne sve mirno bit će angažirano najmanje 2.000 policajaca'.

Premijer je naveo da je procijenjeno da u ovom trenutku Srbiji je najmanje potrebno da dođe do sukoba, žrtava i da su se zato stekli svi uvjeti da se zabrane svi skupovi najavljeni za 6. listopad.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene