Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na smrt američkog senatora

'Za Kennedyjem neće žaliti samo SAD nego svi kontinenti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici iz cijelog svijeta šalju izraze sućuti obitelji Edwarda Kennedyja, američkog demokratskog senatora koji je u 77. godini umro nakon duge borbe s tumorom na mozgu, u kojima pišu da će ga pamtiti kao velikog prijatelja i čovjeka i jednu od najistaknutijih osobnosti u američkoj politici, javljaju svjetske novinske agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Kennedy 'desetljećima bio jedna od najistaknutijih osobnosti u američkoj politici. Njegovo zalaganje za pravdu i mir bilo je obilježeno uvjerenjem i postojanošću'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Senator Edward Kennedy na operaciji tumora na mozgu Slika nije dostupna Edward Kennedy napustio bolnicu

Britanski čelnici odali su počast političkim postignućima senatora Kennedyja, a posebice njegovu doprinosu u postizanju mira u Sjevernoj Irskoj. Premijer Gordon Brown rekao je da za Kennedyjem neće žaliti samo SAD 'nego svi kontinenti' jer je uživao poštovanje u cijelom svijetu. Bivši premijer Tony Blair, koji je surađivao s Kennedyjem tijekom pregovora za postizanje mirovnog rješenja za Sjevernu Irsku 1998., nazvao ga je velikim i dobrim čovjekom. 'Iz prve ruke sam imao prilike vidjeti njegovu usredotočenost i odlučnost u Sjevernoj Irskoj gdje je njegova strastvena predanost bila prožeta razumijevanjem onoga što je trebalo učiniti kako bi se postigao i održao mir', kazao je Blair.

Irska je 'izgubila iskrenog prijatelja', izjavio je irski premijer Brian Cowen, a talijanski predsjednik Giorgio Napolitano rekao je da je 'otišao veliki protagonist američkog javnog života, borbeni i suvisao tumač uloge američkog Kongresa... Ted Kennedy ostavio je duboko trag i zaslužuje štovanje slobodnog svijeta'. Australski premijer Kevin Rudd rekao je da je Kennedy 'napravio izvanredan doprinos američkoj politici i ulozi SAD-a u svijetu'. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je 'Kennedy bio prijatelj 30 godina, veliki američki domoljub, veliki pobornik boljeg svijeta i veliki prijatelj Izraela'.

>> VIDEO: Umro demokratski senator Edward Kennedy

Edward Kennedy, jedan od najuglednijih i najutjecajnijih senatora iz Demokratske stranke, poznatiji kao Ted, gotovo je do kraja svog života ostao aktivan u politici. Snažno je podržao predsjednika Baracka Obamu u predizbornoj kampanji. Bio je istaknuti predstavnik liberalne politike i trn u oku konzervativaca. Američka javnost pamtit će ga kao borca za zaštitu građanskih i radničkih prava, poboljšanje zdravstva i školstva i sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja.

Obama je rekao da je smrću 'najvećeg američkog senatora našeg vremena' došlo do kraja važno poglavlje u povijesti SAD-a. 'Naša je zemlja izgubila velikog čelnika koji je nastavio putem svoje pale braće i postao najveći američki senator našeg vremena', kazao je Obama. 'Tijekom pet desetljeća je zapravo svaki zakon za unapređenje građanskih prava, zdravstva i ekonomskog blagostanja američkog naroda nosio njegovo ime i slijedio iz njegovih napora', dodao je.

Povodom Kennedyjeve smrti oglasio se i bivši američki predsjednik George H. W. Bush koji je rekao da je uvijek poštovao demokratskog senatora i njegovu predanost radu za dobrobit građana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene