Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmlađi brat Johna F. Kennedyja

VIDEO: Umro demokratski senator Edward Kennedy

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki senator Edward Kennedy iz Massachusettsa, patrijarh najutjecajnije obitelji u Demokratskoj stranci, umro je u 77. godini u svom domu u mjestu Hyannis Port u Massachusettsu, nakon duge borbe s tumorom na mozgu, objavila je njegova obitelj.

'Izgubili smo nezamjenjivo središte naše obitelji i radosno svjetlo u našim životima, no nadahnuće njegovom vjerom, optimizmom i ustrajnošću zauvijek će živjeti u našim srcima. Zahvaljujemo svima koji su mu ukazali brigu i potporu tijekom posljednje godine i svima koji su stajali uz njega kroz mnoge godine, u njegovu neumornom maršu za napredak prema pravdi', navodi se u priopćenju obitelji Kennedy.

Pročitajte i ovo Obrad Kosovac Odlazak U 83. godini umro Obrad Kosovac - legendarni televizijski novinar i urednik Slika nije dostupna Američki kongres Umro Robert Byrd, američki senator s najdužim stažem

Ted Kennedy bio je mlađi brat ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i senatora iz New Yorka Roberta Kennedyja, ubijenog tijekom kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju 1968. Njegove vlastite predsjedničke ambicije narušene su kontroverzom oko prometne nesreće 1969. u kojoj je poginula mlada djevojka, a njegovo sudjelovanje na demokratskim predizborima 1980., protiv predsjednika Jimmyja Cartera, završilo je porazom.Iako mu je Bijela kuća uvijek izmicala, dugogodišnji senator iz Massachusetts smatran je jednim od najučinkovitijih zastupnika američkog Kongresa u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kennedy, koji je slovio po nadimku 'Lav Senata', igrao je ključnu ulogu u donošenju Zakona o građanskim pravima 1964., Zakona o glasačkom pravu iz 1965., s kojima je dokinuta diskrimnacija crnaca, zatim Zakona o hendikepiranim osobama 1990., te Zakona o bolovanju iz 1993. Bio je otvoreni zagovornik liberalne politike tijekom razdoblja dominacije konzervativaca od 1980-ih do ranih 2000-ih godina. U kampanji za predsjedničku nominaciju demokrata 2008., dao je ključnu potporu predsjedniku Baracku Obami. Dugogodišnji je zagovornik reforme zdravstva u SAD-u, koja je sada u središtu bitka Obamine demokratske administracije i oporbenih republikanaca u Kongresu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene