Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska nije spremna

Budimo spremni: BP buši pet izvora u Mediteranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
British Petroleum uskoro opet kreće u akciju bušenja duboko pod more. Njihov novi teren, ovaj put je Libija, a bušenje bi trebalo započeti najkasnije u listopadu ove godine.

'Odgoda bušenja je na snazi trenutno zbog tehničkih problema, a oni se žele uvjeriti kako su svi instrumenti ispravni i jer ne žele ponoviti katastrofu u Meksičkom zaljevu, s bušotinom Macondo', istaknuo e Shokri Ghanem, predsjednik libijske nacionalne naftne kompanije, prenosi Wall Street Journal. BP u Libiji planira bušiti najmanje pet izvora nafte u zaljevu Sirte i na dubinama još većima od one u Meksičkom zaljevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blato u izvor BP: Operacija ‘static kill’ uspješna Slika nije dostupna Ispalo da rade više BP mijenjao fotografiju da bi se prikazali zaposlenijima

Za činjenica zabrinula mnoge, koji su odmah pomislili kako je nova moguća ekološka katastrofa na pomolu. Iz BP-a, međutim, nisu htjeli obznaniti točan datum početka bušenja, već su samo šturo priopćili kako će početi u drugoj polovici ove godine. 'Još uvijek radimo na detaljnom planiranju i pripremama, kako bismo probili prvi izvor i očekujemo da će se to dogoditi u drugoj polovici ove godine', izjavio je Mark Salt, glasnogovornik BP-a.

Libijske vlasti i BP istaknule su kako imaju kapacitete za eventualno saniranje srednje jakog curenja nafte u more, no ako i dođe do eventualnog katastrofalnog izljeva, BP ima ugovor s najvećim kriznim centrom za saniranje naftnih bušotina u svijetu, koji je smješten u engleskom Southamptonu. Zanimljiv podatak ovaj ugledni list navodi za kraj, a u njega je svrstana i naša zemlja, i to u negativnom kontekstu. Naime, Libija je jedina mediteranska zemlja, uz Hrvatsku, koja nema nikakav pričuvni plan za sanaciju curenja nafte iz bušotina u moru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene