Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavljena polovica letova

WMO: Oblak vulkanske prašine trebao bi se uskoro raščistiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav niska tlaka zraka koji se kreće prema Islandu trebao bi u idućih nekoliko dana pomoći u uklanjanju oblaka vulkanske prašine zbog kojega su obustavljeni letovi diljem Europe, izjavio je u utorak stručnjak Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

‘Što se tiče meteorološke prognoze, za drugi dio tjedna prema vikendu sve su naznake vrlo, vrlo pozitivne’, rekao je Herbert Puempel na brifingu za novinare u Ženevi. Po njegovim riječima, oblak bi se trebao okrenuti prema Kanadi i SAD-u, ali će vjerojatno biti dostatno nisko nad oceanom da neće ometati prekooceanske letove.

Eurocontrol: Obavljena polovica polijetanja i slijetanja zrakoplova

U europskom zračnom prostoru u utorak je, po predviđenu rasporedu, obavljena gotovo polovica letova, a u tijeku dana se, unatoč vulkanskom oblaku, očekuje nastavak polijetanja i slijetanja zrakoplova u određene zračne luke te znatno poboljšanje stanja u idućih nekoliko dana, izvijestili su iz Eurocontrola.

>> Europska kontrola očekuje uspostavu 60 posto letova

Zbog vulkanskoga oblaka nad Europom u nedjelju je otkazano 80 posto, a u ponedjeljak 70 posto letova. No u ponedjeljak navečer EU-ovi ministri prometa odlučili da se u određenim dijelovima Europe dopusti polijetanje i slijetanje zrakoplova, prenosi dpa.

U utorak će se obaviti 14.000 letova, polovica od 28.000 letova u uobičajenim okolnostima. No, kako upozoravaju iz Eurocontrola, s obzirom na to da je islandski vulkan još aktivan, prerano je predviđati koliko će potrajati takvi posebni uvjeti.

Polijetanja i slijetanja zrakoplova u europskim zračnim lukama u utorak se uvode postupno, ali kaotično, ocjenjuje France presse i dodaje kako je takav razvoj događaja, unatoč svemu, poboljšanje u usporedbi s nekoliko prijašnjih dana. Prvi su zrakoplovi poletjeli jutros iz pariških zračnih luka, u Švicarskoj se stanje također poboljšava, a zračni promet djelomično je uspostavljen i u Belgiji. Talijani također od jutros postupno otvaraju svoje zračne luke, a najviše je bilo letova iz milanskih zračnih luka Malpense i Linatea.

Službena Budimpešta jutros je oko 7,30 sati otvorila sav zračni prostor nakon djelomična zatvaranja u tijeku noći, a Lufthansa u utorak predviđa ‘oko 200 letova’, što je manje od 15 posto uobičajena svjetskog zračnog prometa te tvrtke. I konkurentski Air Berlin najavio je postupno uvođenje letova.

British Airways najavio je kako će otkazati sve letove na kraćim i srednjim udaljenostima zbog opreza jer je moguće novo jačanje vulkanskih oblaka, unatoč tomu što za sada s Islanda nema obavijesti o jačoj vulkanskoj aktivnosti Eyjafjloella. Svjetska meteorološka organizacija izvijestila je kako bi promjena smjera vjetrova potkraj tjedna mogla ‘otjerati’ vulkanski oblak prema Arktiku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene