Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Novi predsjednik Opće skupštine UN-a

Prisjetite se što je Vuk Jeremić govorio o Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vuk Jeremić novi je predsjednik Opće skupštine UN-a.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa, za kojega je glasovala Hrvatska.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u UN-u PREMIJER U NEW YORKU Plenković na Općoj skupštini UN-a: "Hrvatska zna što znači biti pod napadom. Upravo zbog našeg iskustva odmah smo izrazili solidarnost s Ukrajinom" Slika nije dostupna Sastali se na redovitim konzultacijama Dodik podržao Jeremića na putu za predsjednika Opće skupštine UN-a

Od 193 zemlje članice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasovalo ih je 99, a za Cekuolisa 85. Među onima koji su glasovali za litvanskog veleposlanika bio je i predstavnik Hrvatske, doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Vesna Pusić u ožujku je izjavila da je Hrvatska obećala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i da će se svoje riječi držati. Pusić je rekla da je Jeremićeva kandidatura istaknuta kasno, da je Litva to učinila još 2004. i prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a.

Ministar koji voli narodnjačke klubove i šajkače,u srcu je Zagreba, na diplomatskom skupu, vrijeđao Hrvatsku upličući se u kaznene postupke, svojim osobnim kvalifikacijama. 'Vlada je uhapsila i izručila generala Gotovinu da bi on odgovarao za ovakvu optužbu. Više je nego jasno da kada 250.000 ljudi živi negdje, a poslije vojne operacije njih više tamo nema i svi su oni jedne nacionalnosti, da je izvršeno etničko čišćenje', rekao je Vuk Jeremić 2008. gostujući u jednoj TV emisiji u Srbiji.

'Nisam ljetovao u Hrvatskoj od 1990. tako da mi neće teško pasti činjenica da neću ni ove godine', rekao je Vuk Jeremić o ljetovanju u Hrvatskoj', dodao je tada Jeremić. Zagreb je zbog Jeremića Beogradu slao prosvjedne note, a on je svaki trenutak i dalje koristio za provokacije.

Kako će presjedati Općom skupštinom kada na redu bude Kosovo?

Biti će zanimljivo gledati na koji će način Vuk Jeremić predsjedati Općom skupštinom kad na redu bude Kosovo. Hoće li moći zadržati nepristranost? Prije nepune dvije godine na zasjedanju je zbog Kosova izazvao diplomatski incident. 'Gospodine predsjedniče imam primjedbu. Ovdje u dvorani su predstavnici Kosova. Oni nisu neovisna, suverena članica UN-a pa možete li nam molim vas objasniti njihovu prisutnost ovdje', rekao je Vuk Jeremić 2010. na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

>> Jeremić: Srbija neće priznati Kosovo

Kosovo je jedan od ključnih ako ne i najključniji projekt Sjedinjenih američkih država. Vuk Jeremić je natpolovičnu većinu glasova za sebe izlobirao u Rusiji, zemljama srednjeg istoka te članicama pokreta nesvrstanih.

>> Dodik podržao Jeremića na putu za predsjednika Opće skupštine UN-a

BiH je bila suzdržana tijekom glasovanja o novom predsjedniku Opće skupštine, jer nije bilo moguće postići suglasnost o tome kojega kandidata poduprijeti, odlučilo je u petak Predsjedništvo BiH.

Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić ranije su izrazili rezerve prema kandidaturi Jeremića držeći kako on ne zaslužuje postati predsjedateljem Opće skupštine UN zbog njegovih proturječnih stajališta u odnosu na BiH koje su ocijenjene kao miješanje u unutarnje poslove. Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je pak odlučno podupirao Jeremića.

Jeremić će Općom skupštinom UN-a predsjedati od rujna ove godine do rujna 2013.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene