445266
445266
445266
445266
445266

Vučić Bruxellesu: U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika

  • , 01.08.2016., 09:36
  • Autor:
  • komentara

U pismu čelnicima EU-a su, prema Vučićevim riječima, faktografski navedeni događaji za koje drži da "negativno utječu na očuvanje mira i političke stabilnosti u regiji"

 
 
 
 
Mandatar za sastavljanje nove Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao konferenciju za medije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Mandatar za sastavljanje nove Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao konferenciju za medije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala, rekao je u ponedjeljak srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kazao kako je o takvom navodnom ponašanju Hrvatske u pismu upozorio čelnike Europske unije.

Na tiskovnoj konferenciji u srbijanskoj vladi Vučić je rekao da je o situaciji u regiji pismom izvijestio najviše dužnosnike Europske unije i od njih zatražio da kažu da li je Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja među kojima je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, te otkrivanje spomenika Miri Barišiću, osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj prošlog stoljeća.

Po Vučićevoj ocjeni, u Hrvatskoj se "vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala" već je prosvjednim notama samo naglasila svoje nesuglasje s potezima u slučaju Stepinac, Glavaš i Barišić, te upozorila de ne prihvaća naslijeđe nacizma i podržavanja terorizma.

Vučić je, komentirajući povode i razloge zbog kojih je Beograd uputio prosvjedne note Zagrebu, istaknuo kako je "riječ o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost".

Srbija je u ponedjeljak poslala notu Zagrebu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom 70-ih godina u Švedskoj za ubojstvo tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića, a Hrvatska je odgovorila kako neće primati "neprihvatljive" diplomatske note Srbije koja bi se umjesto "neproduktivnog" slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva.

U pismu čelnicima EU-a su, prema Vučićevim riječima, faktografski navedeni događaji za koje drži da "negativno utječu na očuvanje mira i političke stabilnosti u regiji".

On kaže da je Srbija zadnjih dana "morala otrpjeti" od podizanja spomenika istaknutim pravomoćno osuđenim teroristima do rehabilitiranja i ukidanja presude zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova 90-ih.

"Poistovjećivanje Mire Barišića i Gavrila Principa bilo bi tragično da nije smiješno. Prosto - kao da živimo na nekom drugom planetu. Mnogi zaboravljaju da je Austrougarska vlast bila okupacijska", rekao je Vučić govoreći o Principu koji je u atentatu 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju što se smatra povodom Prvog svjetskog rata.

On je odbacio ocjene u regiji da Srbija i Hrvatska "igraju ping-pong", naglasivši kako Srbija nije uradila ništa čime bi naudila Hrvatskoj, niti Hrvatima u obje države.

"Naša je obveza da se ne suglasimo s politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba podizati spomenike. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života", rekao je Vučić.

On je naglasio kako s velikim zanimanjem čeka objašnjenje od europskih dužnosnika da li je i u čemu Srbija pogriješila.

"Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora, već floskule - 'vodite politiku Miloševićeve propagande', nasljednici ste srpskog agresora. Najbrutalnije uvrede, bez činjenica", rekao je Vučić.

"Težina problema sa kojima se suočavamo je velika, ali sam siguran da ćemo na miran način iz svega toga izići i stabilizirati prilike na Balkanu. Važno je da EU govori o tome, a ako smo mi za nešto krivi - neka nam kažu", poručio je Vučić.

Naglasivši da se u Srbiji gaji antifašistička tradicija, Vučić, ranije jedan od najbližih suradnika četničkog vojvode Vojislava Šešelja, je istaknuo kako želi da ostane zapisan prosvjed "male Srbije u odnosu na EU" jer se pobunila protiv terorizma i fašizma i poručila da se neće suglasiti s podržavanjem "rastućeg fašizma", u koji je ubrojio i podizanje spomenika Miri Barešiću.

On je rekao da su "Hrvati ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobjednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani", dodavši kako je "odjednom taj veleposlanik bio okupator", rekao je Vučić.

Vučić je upozorio i na činjenicu da su otkrivanju spomenika Barešiću nazočila i dvojica hrvatskih ministara, ocijenivši da je to "njihovo ogledalo".

"Vratite se u 1941, uživajte u crnim odorama, nas samo ostavite na miru", rekao je srbijanski tehnički premijer i mandatar za sastav nove vlade.

Vučić je, u povodu obilježavanja dolazeće obljetnice oslobodilačke policijsko-redarstvene akcije Oluja ocijenio da će, unatoč slavlju koje se priprema u Hrvatskoj, to biti događaj koji će za Srbe i Srbiju zauvijek biti "jedan od najtužnijih događaja u povijesti" jer su desetci tisuća krajiških Srba iz Hrvatske u par dana, kako je rekao, "protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta".

Vučić je pozvao sunarodnjake iz Srbije i izbjegle krajiške Srbe da "uz svoju vladu - Vladu Srbije", obilježe navodna stradanja Srba u Oluji na skupu u naselju Busije kod Zemuna.

Busije su prigradsko naselje u kojem je tadašnja općinska vlast pod vodstvom Srpske radikalne stranke po vrlo povoljnim cijenama prodala oko 1.300 placeva uglavnom izbjeglim Srbima iz Hrvatske i BiH poslije operacije Oluja i danas se procjenjuje da ima oko 5000 stanovnika. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se