Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavao radare?!

Hoće li se razotkriti misterij leta MH370: Vrijeme nije na strani sudionika potrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipe koje su u potrazi za nestalim letom MH370 istražuju nekoliko signala koje je otkrio brod na južnom dijelu Indijskog oceana.

13:46 - Sudionici potrage užurbano pokušavaju otkriti više podvodnih signala koji su otkriveni na južnom dijelu Indijskog oceana. Vrijeme nije na njihovoj strani jer se očekuje da će se baterije, pomoću kojih tzv. crna kutija, šalje signale, uskoro isprazniti.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Marijana Franjić Potraga Jeste li je vidjeli? Četvrti dan traga se za ženom koja je nestala u Virovitici

Kineski patrolni brod otkrio je dva signala, u petak i u subotu, za koja postoji velika nada da potječu od crne kutije nestalog zrakoplova. Oni su jedan od drugog udaljeni oko dva kilometra. No ništa još nije potvrđeno. Zvuk putuje na velike udaljenosti ispod vode tako da je vrlo teško otkriti izvor.

Ranije danas objevljeno je da je uočen i jedan 'akustični signal' za kojeg se također vjeruje da bi mogao potjecati s nestalog zrakoplova.

Ovi su signali najnoviji tragovi u golemoj, međunarodnoj potrazi za nestalim letom MH370, koji je nestao prije mjesec dana. Istražitelji još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi zašto je zrakoplov letio toliko daleko od kursa te gdje je zapravo 'završio' svoje putovanje.

10:20 - Let MH370 Malaysia Airlinesa letio je sjeverno od Indonezije i ono zračnog prostora te zemlje putujući prema jugu Indijskog oceana, potvrdili su iz malezijske vlade, piše CNN. Do tog su zaključka došli istražitelji nakon što su pregledali radarske zapise susjednih zemalja.

Prema izvoru iz vlade, zrakoplov je vjerojatno namjerno letio duž rute kojom se izbjegava radare.

Uočeno nekoliko tragova

07:40 - Na južnom dijelu Indijskog oceana od jučer je otkriveno nekoliko signala, ali još nije potvrđeno potječe li i jedan od njih crnoj kutiji nestalom zrakoplovu.

Brod britanske kraljevske mornarice na putu je prema području za koje je kineski brod izvijestio da je očitao elektronske signale, najmanje dva, ili kako neki mediji javljaju tri puta, potvrdio je Angus Houston, australski zapovjednik koji je ujedno i koordinator potrage, prenosi CNN.

I australski ratni brod, koji ima vrlo sofisticiranu opremu, detektirao je 'akustični šum', ali na drugom području, rekao je Houston na konferenciji za medije.

Potvrdio je da su signali i zvukovi koji su otkriveni 'vrlo važan i ohrabrujući znak', ali je nepomenuo kako je važno da ih se uzima s oprezom jer još uvijek nije potvrđeno odakle potječu te jesu li povezani s nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa. 

VIDEO Bliži li se kraj misteriju? Otkriven signal u Indijskom oceanu!

Sudionici potrage očajnički traže bilo kakav trag zrakoplova koji je nestao prije mjesec dana s 239 putnika i članova posade.

Najmanje 10 vojnih zrakoplova, dva civilna zrakoplova i 13 brodova pomoći će u nedjeljoj potrazi za zrakoplovom. Australski zrakoplovi razmješteni su na području gdje je kineski patrolni brod otkrio signale.

Uz signale i zvukove otkriveno je i nekoliko bijelih objekata oko 90 kilometara dalje od detektiranih zvukova.

No nema još potvrde da su signali, zvukovi ili bijeli objekti povezani s nestalim letom MH370.

'U danima, tjednima i mjesecima koji su pred nama, moguće je da će biti tragova poput ovih o kojima vas sada obavještavam', rekao je Houston na konferenciji za medije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene