Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup u Vojvodini

OD AUTONOMIJE OSTALA SAMO FASADA 'Od nje u stvarnosti zapravo nema ništa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici skupa intelektualaca u Somboru ocijenili su u petak da je od autonomije Vojvodine ostala samo fasada i da od nje u stvarnosti zapravo nema ništa, prenijela je agencija Beta.

"Od Vojvodine je ostao samo pravni surogat, jedan paraautonomni ustavni fantom, gdje od autonomije zapravo nema ništa. Međutim, iako su na vlasti u Vojvodini zakleti neprijatelji njene autonomije, paradoksalno će upravo oni produljiti njezino trajanje, jer će im goditi funkcije i različiti fondovi", rekao je odvjetnik Slobodan Beljanski na skupu "Izazovi: kultura dijaloga".

Poznate srbijanska povjesničarka i bivša komunistička političarka Latinka Perović ocijenila je da je Vojvodina bila žrtva „neprestanih migracija i srbiziranja, bez uzimanja u obzir njezinog složenog sastava“.

Pročitajte i ovo Ilustracija Migrantska kriza u Vojvodini Otkriveno 400 migranata: U oružanim sukobima poginule dvije osobe Slika nije dostupna Vojvodina: Mađarska manjina traži teritorijalnu autonomiju

„Ni Vojvodina se u vrlo bitnom izazovu na koncu 20. stoljeća nije mogla naći na tragu građanske i liberalne tradicije, već se našla na tragu patrijarhalne tradicije", kazala je Perović.

Prema njezinim riječima, Vojvodina je dala vrlo mnogo Srbiji, ali su istodobno ugarski Srbi koji su toliko činili za Srbiju bili za nju veoma nepoželjni.

Ona je kazala da se u Srbiji nije mijenjala paradigma s kojom je zemlja ušla u mrak – „ideja da svi Srbi žive u jednoj državi je greška bez popravke, što i danas vidimo kroz krizu, sukobe i nestabilnost regije".

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko navela je da je agresija bivšeg srpskog vođe Slobodana Miloševića prema Vojvodini i Kosovu bila uvod u ratove koji su kasnije uslijedili.

"Srbija nije prihvatila poraz, ona je konzervirana u porazu i u ulozi žrtve. Umjesto da se okrene izgradnji moderne države u priznatim granicama, Srbija je zauzela ucjenjivački stav prema regiji, SAD, EU, NATO-u", ocijenila je Biserko.

Novinar Dimitrije Boarov drži je da je ustavom Srbije iz 2006. Vojvodina svedena na razinu lokalne samouprave, administrativne a ne političke jedinice.

"Čim nemate izvorna, onda nemate ni autonomna prava", kazao je Boarov.

Skup je organizirao Vojvođanski forum, u povodu 20. obljetnice postojanja Salona, intelektualnog kružoka koji se jednom mjesečno održava u Novom Sadu, s ciljem razmjene ideja i stavova o društvenim okolnostima, kao i o vojvođanskoj autonomiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene