449681
449681
449681
449681
449681

OD AUTONOMIJE OSTALA SAMO FASADA 'Od nje u stvarnosti zapravo nema ništa'

  • , 09.09.2016., 18:31
  • Autor:
  • komentara

Sudionici skupa intelektualaca u Somboru ocijenili su u petak da je od autonomije Vojvodine ostala samo fasada i da od nje u stvarnosti zapravo nema ništa, prenijela je agencija Beta.

 
 
 
 
Sombor (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Sombor (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

"Od Vojvodine je ostao samo pravni surogat, jedan paraautonomni ustavni fantom, gdje od autonomije zapravo nema ništa. Međutim, iako su na vlasti u Vojvodini zakleti neprijatelji njene autonomije, paradoksalno će upravo oni produljiti njezino trajanje, jer će im goditi funkcije i različiti fondovi", rekao je odvjetnik Slobodan Beljanski na skupu "Izazovi: kultura dijaloga".

Poznate srbijanska povjesničarka i bivša komunistička političarka Latinka Perović ocijenila je da je Vojvodina bila žrtva „neprestanih migracija i srbiziranja, bez uzimanja u obzir njezinog složenog sastava“.

„Ni Vojvodina se u vrlo bitnom izazovu na koncu 20. stoljeća nije mogla naći na tragu građanske i liberalne tradicije, već se našla na tragu patrijarhalne tradicije", kazala je Perović.

Prema njezinim riječima, Vojvodina je dala vrlo mnogo Srbiji, ali su istodobno ugarski Srbi koji su toliko činili za Srbiju bili za nju veoma nepoželjni.

Ona je kazala da se u Srbiji nije mijenjala paradigma s kojom je zemlja ušla u mrak – „ideja da svi Srbi žive u jednoj državi je greška bez popravke, što i danas vidimo kroz krizu, sukobe i nestabilnost regije".

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko navela je da je agresija bivšeg srpskog vođe Slobodana Miloševića prema Vojvodini i Kosovu bila uvod u ratove koji su kasnije uslijedili.

"Srbija nije prihvatila poraz, ona je konzervirana u porazu i u ulozi žrtve. Umjesto da se okrene izgradnji moderne države u priznatim granicama, Srbija je zauzela ucjenjivački stav prema regiji, SAD, EU, NATO-u", ocijenila je Biserko.

Novinar Dimitrije Boarov drži je da je ustavom Srbije iz 2006. Vojvodina svedena na razinu lokalne samouprave, administrativne a ne političke jedinice.

"Čim nemate izvorna, onda nemate ni autonomna prava", kazao je Boarov.

Skup je organizirao Vojvođanski forum, u povodu 20. obljetnice postojanja Salona, intelektualnog kružoka koji se jednom mjesečno održava u Novom Sadu, s ciljem razmjene ideja i stavova o društvenim okolnostima, kao i o vojvođanskoj autonomiji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se