Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javnost će ostati "u magli"

Vojni analitičar pojašnjava kako bi Rusi mogli odogovoriti Izraelcima za rušenje aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u ponedjeljak srušen već drugi ruski vojni zrakoplov u Siriji, otkako je Rusija ušla na to ratno područje na strani režima Bašara al Asada, u zraku je ostalo nekako visiti pitanje kakv bi mogao biti ruski odgovor. Rusi su, naime, poručili da "zadržavaju pravo odgovarajućeg odgovora". O toj temi razgovarali smo s vojnim stručnjakom i analitičarom portala OBRIS - Obrana i sigurnost, Igorom Tabakom.

Rusko ministarstvo obrane je u utorak potvrdilo da je zrakoplov srušila sirijska protuzračna obrana, ali da je za incident indirektno odgovoran Izrael, obrazloživši da su izraelski zrakoplovi koji su djelovali u blizini doveli ruski zrakoplov u opasnost.

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Ilustracija Tajni agent Američki špijun prodao tajne Rusima: "Prvo je poslao ovo pismo, a onda tajne o vojnom napadu jedne države"

U utorak poslijepodne Putina je nazvao izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je izrazio svoje željenje i ponudio nekoliko usluga Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je kazao da je rušenje ruskog vojnog zrakoplova u blizini Sirije rezultat niza tragičnih i nesretnih okolnosti.

Kremlj je u četvrtak priopćio da je primio brzojav sirijskog predsjednika Bašara al Asada u kojemu on izražava žaljenje zbog rušenja ruskog vojnog zrakoplova blizu Sirije ovog tjedna.

U pitanju je najvjerojatnije pogreška

Obzirom na sve navedeno, o mogućem ruskom odgovoru ali i okolnostima incidenta razgovarali smo s analitičarom portala OBRIS - Obrana i sigurnost, Igorom Tabakom.

"Ovo što se dosad čulo je manje-više to što će se čuti. Tu nekakvih novih, velikih otkrića, najvjerojatnije u neko dogledno vrijeme više neće biti", smatra Tabak.

Tabak smatra kako pak ruska strana od svojeg službenog očitovanja, koje je objavljeno dan nakon incidenta, zapravo neće odstupati.

"Realno izgleda da je došlo do greške", ističe Tabak. Obzirom da je Rusija optužila Izrael da je koristio ruski izviđački zrakoplov IL-20 kao mamac, upitali smo Tabaka je li taj scenarij zapravo realan.

Prikrivanje prilaza nije taktički novitet

"Prikrivanje prilaza borbenih aviona, nekakvom velikom i sporijom letjelicom, nije nekakva nova taktika. Posada ruskog izviđačkog aviona je možda čak i uočila nešto od toga, no veliko je pitanje da li su senzorski podaci iz IL-20 došli do ruskih zapovjednih centara, jer tad bi Rusi mogli imati preciznu sliku događanja, sve do samog trenutka rušenja njihovog zrakoplova. To sve zvuči prilično racionalno, posebno uzimajući u obzir da je ruski izviđački zrakoplov bio vrlo velik, u kategoriji Airbusa 320, odnosno putničkog aviona srednje kategorije", kaže Tabak.

Kako bismo bolje razumjeli s kakvim protuzračnim sustavom sirijska vojska zapravo raspolaže u obrani od zračnih napada, Tabak smo upitali o njegovim značajkama. Naravno, zanimalo nas je i može li sustav S-200 isto tako pogriješiti u ciljanju zrakoplova.

Rusi servisirali isti sustav koji je srušio IL-20

"S-200 je prethodnik sustava S-300 i on je uveden u uporabu krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. To je protuzračni sustav srednjeg dometa, kojeg Sirija ima već dosta dugo i koji u Siriji dugo nije bio u uporabi i nije funkcionirao. Dolaskom Rusije na sirijsko bojište, moglo se čuti da su Rusi napravili zapravo remont tih zapuštenih i polurashodovanih protuzračnih sustava. To je stara tehnika, no kojoj sirijske posade najvjerojatnije nemaju previše iskustva i to je tehnika koja bi mogla imati problema s novijim tipovima borbenih zrakoplova, u koje spadaju zapravo sve letjelice izraelskog ratnog zrakoplovstva", napominje Tabak.

"Tu su svakakve greške moguće", kaže naš stručnjak. Nije na odmet imati na umu, dodaje Tabak, da je Sirija takav borbeni okoliš, u kojem je samo Izrael u posljednjih godinu i pol dana izveo preko 200 borbenih letova nad Sirijom i napao čitavu lepezu vojnih ciljeva te kojeg karakterizira prava gužva raznih interesno sukobljenih strana na kopnu i u zraku.
"U takvom okruženju, ovakve situacije apsolutno nisu nezamislive", zaključuje.

Nadalje što se tiče S-200 sustava, Tabak napominje kako je riječ o prvom protuzračnom sustavu (u tadašnje vrijeme) koji je imao poluaktivno vođenje pa je njegovo navođenje i pitanje samog senzora na projektilu. U tom smislu, kaže Tabak, veći zrakoplovi ili vrlo vrući mamci (ako je riječ o infracrvenom navođenju), mogu odvući projektil prema drugom cilju.

Trenutak nepažnje mogao je biti dovoljan

Tabak vjeruje da je srušeni IL-20 vrlo vjerojatno imao nekakav sustav obrane od raketnih sustava, no napominje kako je ipak bila riječ o situaciji u kojoj se, po svemu dosad poznatom, vjerojatno do zadnjeg trenutka nije očekivao napad pa ti sustavi možda nisu bili ni aktivni ili posada nije stigla reagirati.

"Očito se sve dogodilo na kraju izviđačkog zadatka pa je posada možda računala da je posao već obavljen, jer su nad morem i na prilazu zračnoj bazi i tu je moglo doći do popuštanja pažnje", ističe Tabak. S tim u vezi podsjeća i na prigovor Rusa Izraelcima da su ih o napadu u tijeku obavijestili minutu prije nego što se dogodio pa se zrakoplov nije mogao niti na vrijeme maknuti s područja operacija.

Sve se vraća, ali se ne mora nužno i vidjeti

Na kraju, naš stručnjak smatra kako promjena u sporazumu o vojnim djelovanjima u Siriji između Rusije i Izraela neće biti. Što se ruskog odgovora tiče, Tabak pak smatra da će on biti, više-manje, javnosti nevidljiv.

"Bilo kakav ruski odgovor do kojeg dođe, javnosti vjerojatno neće biti vidljiv. Na javnoj razini najvjerojatnije neće biti nikakvih promjena", kaže Tabak.

Odnosi između Ruske federacije i Izraela su vrlo široki u svakom pogledu i postoji puno područja putem kojih Rusi mogu 'vratiti' Izraelcima bez da to bude jasno vidljivo na prvi pogled, dodaje Tabak, no dodaje kako će poruka ipak biti jako fino prenesena.

"Čudilo bi me da Rusi objave i da je potraga za poginulom posadom završila", kaže na kraju Tabak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene