448435
448435
448435
448435
448435

RAT PROTIV ISIS-a 'Koalicija na čelu s Amerikom regrutira djecu za vojne borbe'

  • , 30.08.2016., 18:16
  • Autor:
  • komentara

Organizacija Human Rights Watch poziva Sjedinjene američke države i ostale članove koalicije da prekinu s praksom regrutiranja djece.

 
 
 
 
Djeca vojnici u Iraku (Foto: AFP)
Djeca vojnici u Iraku (Foto: AFP)

Militanti koje podupire iračka vlada u svoje redove regrutiraju djecu iz izbjegličkih kampova kako bi sudjelovala u vojnim operacijama protiv Islamske države.

Prema iskazima njihovih članova obitelji, dječaci su napustili izbjeglički kamp na sjeveru Iraka koji je od prije poznat po slučajevima otimanja djece radi formiranja dječje vojske koja će služiti samoproglašenoj Islamskoj državi.

Human Rights Watch (HRW) prvi je prijavio slučaj nakon što su čuli kako stanovnici kampa Debaga, u blizini Erbila u autonomnoj Kurdistanskoj regiji, govore o regrutacijama djece među stotinama izbjeglica koje se tamo nalaze.

Svjedoci kažu da pripadnici lokalne sunitske skupine Hashad al-Ashari odvoze dječake u grad nedaleko Mosula, gdje se nalaze iračke snage sigurnosti (ISF) koje se pripremaju za pokretanje ofenzive protiv ISIS-a, prenosi The Independent.

Zbog sukoba vladinih snaga i samoproglašene Islamske države te njihovog zauzimanja velikog broja gradova u Iraku, oko 35.000 ljudi privremeno se nastanilo u izbjegličkom kampu Debaga. Rezidenti kampa ispričali su pripadnicima HRW-a kako u posljednje vrijeme sve više dječaka odlazi iz kampa s pripadnicima lokalne policije. Policija i vojnici bi praznim kamionima ušli u kamp, a iz njega bi izašli kamionima punima odraslih muškaraca koji bi se dobrovoljno javljali za sudjelovanje u vojnim operacijama vladinih snaga u obrani Mosula koje podržava međunarodna koalicija predvođena SAD-om. Problem se javlja kada među muškarcima volonterima u borbe odlaze i djeca.

Prema podacima HRW-a dva velika kamiona stigla su u kamp iz kojeg su odvezla oko 250 novih boraca, među kojima je najmanje sedam bilo mlađih od 18 godina. Odvezli su ih iz kampa ne bi li se pridružili snagama na čelu sa zapovjednikom poznatim pod imenom Sheikh Nishawn al-Jabouri.

Djelatnici organizacije Human Rights Watch strahuju kako će dječake koji imaju tek 16 godina vojne skupine koristiti za jačanje snaga na liniji fronta.

Jedan od izbjeglica u kampu koji je sa svojom obitelji pobjegao iz okruga Makhmour kojim je vojska ISIS-a vladala više od 20 mjeseci prije nego su ih vladine snage potisnule, kazao je djelatnicima HRW-a kako je 10 njegovih sinova otišlo u borbu protiv samoproglašene Islamske države.

Najmlađi među njima imao je tek 15 godina, no stariji su ga vojnici ubrzo poslali roditeljima u kamp jer je bio premlad da sudjeluje u borbama. Kako napominje, ovi vojnici volonteri, među kojima su i njegovi sinovi dobivaju mjesečnu plaću od 290 funti.

Iz HRW-a upozoravaju kako vlasti pod hitno moraju reagirati, inače će se djeca boriti u Mosulu na obje strane bojišnice.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se