Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Human Rights Watch upozorava na nestanak djece iz izbjegličkih kampova

RAT PROTIV ISIS-a 'Koalicija na čelu s Amerikom regrutira djecu za vojne borbe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija Human Rights Watch poziva Sjedinjene američke države i ostale članove koalicije da prekinu s praksom regrutiranja djece.

Militanti koje podupire iračka vlada u svoje redove regrutiraju djecu iz izbjegličkih kampova kako bi sudjelovala u vojnim operacijama protiv Islamske države.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Prema iskazima njihovih članova obitelji, dječaci su napustili izbjeglički kamp na sjeveru Iraka koji je od prije poznat po slučajevima otimanja djece radi formiranja dječje vojske koja će služiti samoproglašenoj Islamskoj državi.

Human Rights Watch (HRW) prvi je prijavio slučaj nakon što su čuli kako stanovnici kampa Debaga, u blizini Erbila u autonomnoj Kurdistanskoj regiji, govore o regrutacijama djece među stotinama izbjeglica koje se tamo nalaze.

Svjedoci kažu da pripadnici lokalne sunitske skupine Hashad al-Ashari odvoze dječake u grad nedaleko Mosula, gdje se nalaze iračke snage sigurnosti (ISF) koje se pripremaju za pokretanje ofenzive protiv ISIS-a, prenosi The Independent.

Zbog sukoba vladinih snaga i samoproglašene Islamske države te njihovog zauzimanja velikog broja gradova u Iraku, oko 35.000 ljudi privremeno se nastanilo u izbjegličkom kampu Debaga. Rezidenti kampa ispričali su pripadnicima HRW-a kako u posljednje vrijeme sve više dječaka odlazi iz kampa s pripadnicima lokalne policije. Policija i vojnici bi praznim kamionima ušli u kamp, a iz njega bi izašli kamionima punima odraslih muškaraca koji bi se dobrovoljno javljali za sudjelovanje u vojnim operacijama vladinih snaga u obrani Mosula koje podržava međunarodna koalicija predvođena SAD-om. Problem se javlja kada među muškarcima volonterima u borbe odlaze i djeca.

Prema podacima HRW-a dva velika kamiona stigla su u kamp iz kojeg su odvezla oko 250 novih boraca, među kojima je najmanje sedam bilo mlađih od 18 godina. Odvezli su ih iz kampa ne bi li se pridružili snagama na čelu sa zapovjednikom poznatim pod imenom Sheikh Nishawn al-Jabouri.

Djelatnici organizacije Human Rights Watch strahuju kako će dječake koji imaju tek 16 godina vojne skupine koristiti za jačanje snaga na liniji fronta.

Jedan od izbjeglica u kampu koji je sa svojom obitelji pobjegao iz okruga Makhmour kojim je vojska ISIS-a vladala više od 20 mjeseci prije nego su ih vladine snage potisnule, kazao je djelatnicima HRW-a kako je 10 njegovih sinova otišlo u borbu protiv samoproglašene Islamske države.

Najmlađi među njima imao je tek 15 godina, no stariji su ga vojnici ubrzo poslali roditeljima u kamp jer je bio premlad da sudjeluje u borbama. Kako napominje, ovi vojnici volonteri, među kojima su i njegovi sinovi dobivaju mjesečnu plaću od 290 funti.

Iz HRW-a upozoravaju kako vlasti pod hitno moraju reagirati, inače će se djeca boriti u Mosulu na obje strane bojišnice.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene