443544
443544
443544
443544
443544

'Vojni udar Erdoganu došao kao naručen. Već danas je pokazao koliku ima moć'

  • , 16.07.2016., 19:51
  • Autor:
  • komentara

Što pokušaj vojnog udara znači za budućnost Turske i hoće li Erdogan iskoristiti situaciju kako bi učvrstio svoju političku moć, za Novu TV komentirao je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.

 
 
 
 
Vlatko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vlatko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Koji su bili motivi pučista da krenu u vojni udar i svrgavanje Erdogana?

Ako poznajemo ulogu vojske u Turskoj onda možemo reći da su motivi, prije svega, bili protiv turskog predsjednika Erdogana i njegove politike, odnosno politike određene islamizacije koju teško vojni sustav, koji je bio čuvar sekularne Turske, može podnijeti. Dakle, tu prije svega treba gledati motive. Možemo gledati motive i u ekonomskoj situaciji koja je malo lošija pa se možda činilo da je sada pravo vrijeme i da će dobito podršku javnosti. Očito je nisu dobili.

Što se sada može očekivati od predsjednika Turske, nakon što je spriječio vojni udar, kojim će smjerom krenuti?

On mora pokazati da ima još uvijek veliku moć i on je to već danas pokazao. Dakle, njegove odluke, prije svega uhićenje onih za koje se sumnja da su sudjelovali u tome, isto tako, dobili smo vijest da su krenuli prema pravosuđu koja je još jedan trn u oku kojeg nije, kao premijer uspio reformirati u onom smislu da slijedi njegovu politiku, pa je sad krenuo i u tom smjeru. Može se svakako očekivati da će biti jedna razina pritisaka prema svima onima koje smatra protivnicima svoje politike, u pravosuđu, vojski i drugim segmentima.

Predsjednik Erdogan bio je u svojevrsnoj međunarodnoj izolaciji, može li se očekivati da bi tu molo doći do nekih promjena?

Promjene su već najavljene. On je prije nekoliko mjeseci, kad je premijer Davutoglu morao otići, Erdogan je imao nula međunarodnih prijatelja, osobito onih jakih međunarodnih partnera, nakon toga je pokrenuo proces pomirenja s Rusijom, s Izraelom i to u vrlo kratkom vremenu jer on ne može drugačije. Ako želi ostvariti moć, a to mu je cilj, cilj Turske u nekom širem međunarodnom okruženju, od Bliskog istoka i šire, on mora imati međunarodne prijatelje, a da bi to imao najprije mora sanirati situaciju iznutra. Mislim da mu je ovo došlo kao naručeno, da sanira, na jedan način, demokratski, koji je autoritaran ali to nije nešto što je neobično za njegovu politiku.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se