Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samodostatna država'

'Pogledajte na kartu, Rusija ne treba povećavati teritorij niti uzimati tuđe resurse'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je intervju za moskovsku televizijsku postaju.

Vladimir Putin je na ruskoj državnoj televiziji rekao da je želio 'stvoriti uvijete za politički kompromis' u Siriji. Zanijekao je da su ruski zračni napadi usmjereni protiv umjerene opozicije, a ne protiv militanata Islamske države, javlja RT.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

U intervjuu Putin je istaknuo da bez podrške Moskve, postoji opasnost da Siriju zauzmu 'terorističke skupine'. Vlada predsjednika Asada je pod napadom, kazao je Putin, dodajući da su pobunjenici na rubu Damaska.

Ruski predsjednik također je molio druge zemlje da 'udruže snage protiv zla', misleći pri tom na terorizam. 'Što god da se dogodi, nećemo izvesti opercije na tlu i naši sirijski prijatelji to znaju', kazao je Putin.

Sirijska vojska uz pomoć Rusa zauzela ključno mjesto

Ruski lider istaknuo je kako je Moskva obavijestila zapadnu koaliciju kada je počela operacije u Siriji. 'Mi smo najavili američkim partnerima i mnogim drugim partnerima, naročito onima u regiji, o našim namjerama i planovima. Rusija nikada nije bila upozorena na to da se planiraju ili da će se izvršiti takvi planovi. Mi smo to učinili. S dobrom voljom, uzimajući u obzir praktičnost i kako bi pokazali našu otvorenost za suradnjom', rekao je Putin.

'Što god da se dogodi u zraku i na tlu nije spontana akcija, već realizacija planova prema rasporedu', kazao je.

'Šanse da se dođe do političkog kompromisa u Sirii bit će više ako sirijska vojska dokaže svoju borbenost', rekao je Putin potvrđujući da će ruske operacije u Siriji biti ograničene na ofenzivne operacije sirijske vojske.

Komentirajući rakete dalekog dometa lansirane s Kaspijskog jezera i na to da su bile iznenađenje za američki obavještajnu službu, rekao je da nije vrijeme da se blati američka obavještajna zajednica.

'Američki obavještajci su među najmoćnijima na svijetu, ali ne znaju sve, a ne bi ni trebali', kaže Putin. Ruski predsjednik također je rekao da je zbunjen oko toga zašto je SAD odbio podijeliti s ruskom obavještajnom službom informacije o kretanjima kapaciteta Islamske države.

'Ruska vanjska politika je zaista miroljubiva'

'Pojedini ruski raketni sustavi su zastarjeli, pa je potrebno šire novo naoružanje s oružjem koje ima visokotehnološku preciznost, a to je u planu', kaže Putin.

'Ruska vanjska politika je zaista miroljubiva, bez pretjerivanja. Ako pogledate političku kartu svijeta i pogledate što je Rusija, idi se da nama ne trebaju strani teritoriji niti prirodni resusri, svega imamo puno. Mi smo samodostatna zemlja', kazao je dodajući da Rusija ne traži rat niti konflikt ni u jednog zemlji.

Rusija nema namjeru stvarati carstvo ili rekonstruirati Sovjetski Savez, još. 'Moramo braniti svoju neovisnot i suverenitet. Radili smo to i prije, radit ćemo to i u budućnosti', kazao je Putin.

Cjelokupnu situaciji u kojoj Rusi vojno pomažu Siriju analizirao je za Guardian ukrajinsko-britanski biznismen Alexander Temerko.

Kaže da ruski zračni udari u Siriji uglavnom targetiraju umjerene pobunjenike koji imaju podršku Zapada. 'To pokazuje da će Putin, kao i uvijek raditi po svom. Izvući će iz ovoga onoliko vojne snage koliko treba, koristit će snagu i zastrašivat će zapadne regionalne saveznike.

Ukratko, Putin se neće zaustaviti u ostvarivanju svojih ciljeva, a međunarodna zajednica treba razumjeti što su točno njegovi ciljevi. Putinova je igra veća nego što se to trenutačno misli.

To je dugoročna igra za višim cijenama nafte, protok petrodolara u Rusiju kako bi se ojačala njegova popularnost u zemlji. Međunardoni aspekt je realtivno tansparentan. Putin se mora vratiti na globalnu pozornicu. Sirija je dom ruske mornaričke baze na Bliskom istoku i dugo je bila kupac ruskog oružja. I dobavljač regionalnih obavještajnih informacija.

Uostalom, ne može dopustiti da se dogodi Asadov pad. Mora pokazati SAD-u i svijetu da se neće povući sa pozicije koju je zagovarao na početku konflikta. Na ovaj način sklanja pozornost s Ukrajine i prikazuje se u novom svjetlu. Putin je sada hrabri čuvar mira, predvodi borbu protiv terorizma više nego SAD koji oklijeva.

Što je konflikt rasprostranjeniji, vjerojatnije je da će cijene nafte rasti, zbog čega bi se Rusija mogla ekonomski oporaviti od nametnutih sankcija.

Naravno da će Rusi napasti i Islamsku državu, jer taj terotorij je pun naftnih rezervi, a Putin će ih željeti imati pod svojom kontrolom. Što više utjecaja ima na Bliskom istoku, to više može kontrolirati tržište energentima. S Irakom i Iranom na svojoj strani, može se početi nametati Europi da se na njega oslanjaju što se tiče zaliha.

Produženi rat na Bliskom istoku služio bi savršeno Putinovim interesima. Što dublje i rasporstranjeniji konflikt, vjerojatnije je da će narasti cijene nafte zbog čega će se ekonomski oporaviti njegova zemlja', zaključuje Temerko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene