Obavijesti Video Pretražite Navigacija
scenarij koji nitko ne želi

Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
"Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata punog opsega. Mislim da to rijetko koga zanima", rekao je Vladimir Putin nakon što je postigao dosad najveću pobjedu u postsovjetskoj ruskoj povijesti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak Zapad da bi izravni sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a pod vodstvom SAD-a značio da je svijet na korak od trećega svjetskog rata, ali je rekao da rijetko tko želi takav scenarij.

Ukrajinski rat izazvao je najdublju krizu u odnosima Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Putin je često upozoravao na rizike nuklearnog rata, ali kaže da nikada nije osjetio potrebu za uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli je mjesec rekao da ne može isključiti raspoređivanje kopnenih snaga u Ukrajini u budućnosti, pri čemu su se mnoge zapadne zemlje distancirale od toga, dok su druge, posebno u istočnoj Europi, izrazile potporu.

Pročitajte i ovo HDZ-ov sabor Slažu se liste Iza kulisa HDZ-ova sabora: Mogu li džokeri s klupe zadati udarac izazivačima? "Moje ime još ima težinu na desnici"

Na pitanje Reutersa o Macronovim izjavama i rizicima, odnosno mogućnostima sukoba između Rusije i NATO-a, Putin je duhovito odgovorio: "U modernom svijetu sve je moguće."

"Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata punog opsega. Mislim da to rijetko koga zanima", rekao je Putin novinarima nakon što je postigao dosad najveću pobjedu u postsovjetskoj ruskoj povijesti.

Putin je ipak dodao da je vojno osoblje NATO-a već prisutno u Ukrajini, a Rusija zna da se na bojnom polju govori i engleski i francuski.

"Nema tu ništa dobro, prije svega za njih, jer oni ondje umiru, i to u velikom broju", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Ukrajina se više od dvije godine uz pomoć Zapada brani od Rusije.

Rusko izborno povjerenstvo priopćilo je da je Putin postigao rekordan rezultat od nešto manje od 88 posto glasova, nakon što je prebrojena gotovo četvrtina glasačkih listića. Na prijašnjim predsjedničkim izborima 2018. pobijedio je sa 76,7 posto glasova.

Nijednom pravom oporbenom kandidatu nije bilo dopušteno sudjelovati na trodnevnom glasanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene