Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin predložio plan za mir u sedam točaka

Oštar odgovor: 'Putinov plan je uništenje Ukrajine i uspostava Sovjetskog Saveza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako se nada da će u petak biti postignut konačni dogovor između Kijeva i proruskih separatista

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako se nada da će u petak biti postignut konačni dogovor između Kijeva i proruskih separatista te je dodao da su njegovo stajalište i stajalište njegova ukrajinskog kolege Petra Porošenka u pogledu rješenja krize u Ukrajini vrlo slična.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Je li ovo kraj sukoba u Ukrajini?

'Vjerujem da bi se konačni dogovor o rješenju sukoba u Ukrajini između ukrajinskih vlasti i jugoistoka Ukrajine mogao postići i dogovoriti 5. rujna, na sastanku kontaktne skupine', rekao je Putin novinarima u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije, a prenose ruski mediji.

'Naša stajališta o načinu rješavanja sukoba izgledaju mi vrlo bliska', rekao je Putin, potvrđujući da je ranije u srijedu razgovarao s Porošenkom.

Ruski predsjednik predstavio je i plan rješavanje krize u Ukrajini u sedam točaka, među kojima su zaustavljanje ofenzive ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika kao i razmjena zarobljenika. Isto tako, predložio je otvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i humanitarnu pomoć, kao i razmještanje međunarodnih promatrača na terenu.

Po njemu, prije svega treba 'okončati operacije' u području Donecka i Luhanska.

Porošenko se nada početku mirovnog procesa

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je izrazio nadu da će mirovni proces za sukobima zahvaćen istočni dio njegove zemlje početi u petak u Minsku i pozvao političare da daju potporu pregovorima.

'Jako se nadam da će u petak u Minsku mirovni proces konačno početi', rekao je Porošenko u pisanoj izjavi.

'Ukrajinski narod u potpunosti je opredijeljen (za mir), dok se političari žele igrati rata. Želim naglasiti da to neću dopustiti', dodao je ukrajinski predsjednik uoči nastavka pregovora između Ukrajine, Rusije, i predstavnika OESS-a u petak u glavnom gradu Bjelorusije.

Jedan od političara koji ne dijeli takvo mišljenje je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk koji je u srijedu odbacio prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina za mir u Ukrajini, ustvrdivši da su to tek pokušaji zavaravanja Zapada uoči početka summita NATO-a, koji će se u četvrtak i petak održati u Walesu, i nastojanje da se izbjegnu nove sankcije.

'Stvarni Putinov plan je uništenje Ukrajine i ponovna uspostava Sovjetskog Saveza', rekao je Jacenjuk u pisanoj izjavi.

'Sve dosadašnje dogovore s Rusijom - u Ženevi, u Normandiji, u Berlinu i u Minsku - ruski je režim ignorirao ili beskrupulozno prekršio', dodao je.

Putin je prije, za posjeta Mongoliji, novinarima rekao da se s Porošenkom u velikoj mjeri usuglasio oko toga kako okončati sukob u istočnoj Ukrajini. Iznio je sedam koraka, među kojima i razmjenu zarobljenika i otvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i dopremu humanitarne pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene