Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme promjena

Velika Britanija zaustavlja "prevlast europskih zastupnika u Bruxellesu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativna vlada premijerke Therese May je predstavila plan prema kojem će se zakonodavstvo Europske unije ugraditi u britansko čime će "okončati prevlast europskih zastupnika u Bruxellesu" .

Britanski ministri su u četvrtak iznijeli plan o tome kako će poništiti složeno zakonodavstvo Europske unije na način da ga prvo u cijelosti ugrade u britanski zakon kako bi zaštitili kontinuitet poslovanja diljem Europe, i time tvrtkama, radnicima i potrošačima pružili potrebnu sigurnost dok Britanija napušta Uniju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

U srži plana je "sveobuhvatni zakon o dokidanju" koji će May u svibnju predstaviti u parlamentu. Taj će zakon prenijeti europsku legislativu, dokinuti europski zakon iz 1972. kojim je formalizirano britansko članstvo u EU, te ministrima dati ovlasti da mijenjaju postojeće zakone kako bi bili sigurni da funkcioniraju nakon Brexita.

"Vladin plan je pragmatičan i principijelan pristup pretvaranja zakona EU-a u zakone Velike Britanije na dan kada napustimo Uniju - pružajući tvrtkama, radnicima, ulagačima što je više moguće sigurnosti", pojasnio je ministar za Brexit David Davis.

Poslovanje se tako neće prekidati, nastavio je Davis, jer će se znati da se pravila neće promijeniti preko noći te prava i obveze neće biti podvrgnute naglim promjenama.

"Nakon toga je na parlamentu da odluči koje europske zakone želi vidjeti promijenjene, odbačene ili poboljšanje - kako bi naposljetku okončali prevlast europskih zakonodavaca", dodao je Davis.

Također je istaknuo da nakon što zemlja napusti Uniju, Europski sud pravde (ECJ) više neće imati nikakvu ulogu u tumačenju britanskih zakona.

Kao rezultat uvođenja europskog zakonodavstva, u Velikoj Britaniji je od 1990. uvedeno 52.740 zakona, a knjižnica Donjeg doma parlamenta je upozorila da se više od 13 posto primarnog i sekundarnog zakonodavstva donesenog između 1993. i 2004. odnosi na europsko zakonodavstvo.

"Asimiliranje europskog zakonodavstva u britansko je potencijalno jedan od najvećih zakonodavnih projekata u povijesti poduzetih u Ujedinjenoj Kraljevini", ocijenio je Donji dom.

Radnički sindikati i udruge za ljudska prava izrazile su bojazan da bi u toj pravnoj tranziciji mogla stradati neka prava. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene