Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka odgovorila na Brexit

Angela Merkel je povodom Brexita obećala britanskoj vladi pravedne pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je britanskoj vladi pravedne i konstruktivne pregovore, nadajući se da će Europska unija i Velika Britanija ostati prisni partneri, posebno zbog brojnih europskih građana koji žive u Velikoj Britaniji.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je u srijedu da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina pokrenulo proceduru izlaska iz Europske unije, ocijenivši da je riječ o povijesnom trenutku i velikoj prekretnici s koje nema povratka.

"Mi kao Europska unija vodit ćemo pregovore koji su pred nama pravedno i konstruktivno. Nadam se da je do istog stalo i Velikoj Britaniji“, rekla je Angela Merkel.

Odbacila je želje britanske premijerke Therese May za paralelnim pregovorima o izlazku iz EU-a i o budućim odnosima.

"Prvo se moramo dogovoriti oko toga kako rasplesti tijesnu povezanost između Velike Britanije i Unije. Tek kad je to pitanje riješeno možemo, i ja se nadam da će to biti uskoro, početi pregovarati o našim budućim odnosima“, rekla je njemačka kancelarka.

Iskazala je zabrinutost za europske građane koji žive u Velikoj Britaniji: "Izlazak Velike Britanije iz EU-a za brojne je građane EU-a povezan s brigama vezanim uz vlastitu budućnost. Zato želim da Velika Britanija i EU ostanu prisni partneri“, rekla je Merkel aludirajući i na oko 320.000 njemačkih državljana u Velikoj Britaniji za koje Brexit, kako je rekla, "ne smije predstavljati uskraćivanje prava.“

Pitanje prava ostanka državljana Europske unije u Velikoj Britaniji bit će jedno od najvažnijih poglavlja u pregovorima o budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije. (HINA)

Pročitajte i ovo Taylor Swift Ima iskustva Kakve veze imaju europski izbori i najpopularnija zvijezda današnjice? "Nadam da će netko iz njezina tima pratiti ovu konferenciju" Slika nije dostupna Vrijeme promjena Velika Britanija zaustavlja "prevlast europskih zastupnika u Bruxellesu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene