Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički motivirana

FOTO Prosvjed vjernika u Kijevu: "Stavljanje mitropolita u kućni pritvor prirodna je posljedica anarhije ukrajinske vlade"

Prosvjed vjernika u Kijevu
Prosvjed vjernika u Kijevu Afp
Aktualno Galerija Prosvjed vjernika u Kijevu Prosvjed vjernika u Kijevu Foto: Afp Prosvjed vjernika u Kijevu Prosvjed vjernika u Kijevu Foto: Afp Prosvjed vjernika u Kijevu Prosvjed vjernika u Kijevu Foto: Afp +0 Prosvjed vjernika u Kijevu Galerija 1/4 >>
Deseci vjernika okupili su se u subotu ispred poznatog samostana u Kijevu čiji su redovnici, optuženi za povezanost s Moskvom, od srijede pod obvezom da se isele, a njihov poglavar mitropolit Pavel odveden je prijepodne na sud.

S ikonama u rukama, vjernici i redovnici otišli su pred Kijevsko-pečersku lavru, samostan u glavnom gradu Ukrajine u kojem se nalazi pravoslavna crkva s povijesnim vezama s Moskvom.

Njihovog poglavara mitropolita Pavela ispitale su ukrajinske vlasti tri dana nakon što su dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije. Nasuprot vjernicima mala skupina proukrajinskih aktivista mahala je zastavama u nacionalnim bojama plavoj i žutoj u znak prkosa.

Prema ukraijnskim sigurnosnim službama mitropolit je osumnjičen da je "opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski u Bahmutu "On će gurati, gurati, gurati" Zelenski o najdužoj bitki rata s Rusijom: "Padne li grad, Putin će pobijediti"

"Zakon i odgovornost za njegovo kršenje isti su za sve", inzistirao je čelnik SBU-a Vasil Maliouk, prema priopćenju za javnost.

"Lavra je pretražena", rekao je mitropolit Pavel vjernicima ranije u subotu u videu koji je prenijelo nekoliko ukrajinskih medija. "Kažu da podržavam agresiju Rusije na Ukrajinu. Rekao sam, kažem i reći ću: osuđujem sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano ".

Pročitajte i ovo Ličakivsko groblje - 3 Tuga na groblju koje raste FOTO Pokraj groba u Lavovu Valerij zapali jednu za sebe, jednu za sina: "Popušim s njim. Nekad smo zajedno išli na pauzu uz cigaretu"

On je postupak protiv sebe nazvao političkim progonom. Vjerski poglavar odveden je na sud u Kijevu na saslušanje, međutim to je odgođeno za ponedjeljak jer se mitropolit nije osjećao dobro.

"Stavljanje mitropolita Pavela u kućni pritvor zbog lažnih optužbi prirodna je posljedica anarhije koju je stvorila ukrajinska vlada", komentirao je glasnogovornik Pravoslavne crkve u Moskvi, Vladimir Legoida.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene