Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao ne prestaje

Nova migrantska kriza: Više od 200.000 civila pobjeglo pred sigurnom smrću

Izbjeglice (Foto: AFP)
Izbjeglice (Foto: AFP) Foto: Afp
Više od 200.000 civila napustilo je grad Afrin od srijede navečer bježeći pred ofenzivom turske vojske protiv kurdske milicije na tom području na sjeverozapadu Sirije, gdje je u subotu poginulo 11 civila, objavio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Jedanaestero civila poginulo je u subotu u turskom zračnom napadu na Afrin, odakle Turska želi protjerati kurdsku miliciju, objavila je ta nevladina organizacija. "Civili su pogođeni dok su napuštali grad na traktoru", dodaje SOHR.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Hrvatska granica Ima snimku koja sve dokazuje Svjetski mediji izvještavaju o pravnoj bitki koju mladić vodi protiv Hrvatske: Dobije li, bit ćemo prisiljeni mijenjati stvari

"Čitavu noć vodile su se žestoke borbe u sjevernom predgrađu grada gdje su turske snage i njihovi sirijski saveznici pokušavali ući u središte grada", navodi SOHR.

"Civili i dalje bježe iz grada, stanje je strašno", dodao je direktor organizacije Rami Abdel Rahman.

Steže se obruč oko Afrina gdje je živjelo oko 350.000 ljudi dok Turska i njihovi saveznici sirijski pobunjenici od 20. siječnja vode veliku ofenzivu na kurdsku enklavu.

U petak je najmanje 16 civila poginulo u turskom zračnom udaru u kojemu je pogođena bolnica u Afrinu, čiji je kapacitet već bio smanjen, navodi SOHR. Turska vojska je demantirala tu informaciju.

Ravnatelj bolnice Jiwan Mohammad rekao je za službenu sirijsku novinsku agenciju Sanu da je u turskom napadu pričinjena velika materijalna šteta i da je bolnica izvan službe.

Afrin je u gotovo potpunom okruženju, osim koridora na jugu kojim je moguć izlazak na kurdsko područje i susjedna područja pod kontrolom režima.

Već više od dva dana "civili bježe preko južnog koridora", rekao je Rahman za AFP.

Cilj turske ofenzive je s tog područja uz svoju granicu potisnuti kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG) koje Ankara naziva "terorističkima", ali su dragocjen saveznik Washingtona u borbi s džihadistima. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene