Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši djelatnik UDBA-e

Vinko Sindičić uhićen u Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši djelatnik jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić uhićen je na osnovi hrvatske potjernice u Španjolskoj, objavio je u utorak predsjedavajući sudac Manfred Dauster na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Muenchenu.

"Bavarski pokrajinski kriminalistički ured (BLK) je dobio obavijest da je Vinko Sindičić uhićen u Burgosu u Španjolskoj", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster na početku 71. ročišta procesa protiv Perkovića i Mustača, kojima se sudi zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. u Wolfratshausenu pored Muenchena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojstvo Đurekovića Evo tko će suditi Perkoviću u Njemačkoj Slika nije dostupna Suđenje Mustaču i Perkoviću Sudac se posvađao s Nobilom, publika zapljeskala, sudac im zaprijetio izbacivanjem!

Vinko Sindičić se trebao već nekoliko puta pojaviti u svojstvu svjedoka na ovom suđenju, ali se nije odazvao. Bio je i krunskim svjedokom u procesu u kojem je 2008. godine Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Sindičić je u Španjolskoj uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska. Obrana Josipa Perkovića je protiv Sindičića u Hrvatskoj podigla optužnicu zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Pratesa i on je sada na osnovu te optužnice i uhićen.

Zasad se ne zna hoće li Sindičić svjedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga osim zbog davanja lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo. Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na temelju njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Sindičić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene