Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedi se radikalno okrenuli

Mađarska: Orban premoćno pobijedio, krajnja desnica ojačala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski glasači dali su na izborima u nedjelju premijeru Viktoru Orbanu još jedan četverogodišnji mandat na čelu vlade, a izbore je obilježilo i jačanje krajnje desne stranke Jobbik koja je postala najjača radikalna nacionalistička stranka u Europi, pokazali su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prenose agencije.

Nakon 99 posto prebrojanih glasova, službene projekcije Orbanovoj stranci Fidesz daju 133 od 199 mjesta u parlamentu, što joj jamči sastavljanje vlade i stabilno vladanje u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Oporbena socijalistička koalicija osvojila je 38 zastupničkih mjesta, a radikalni Jobbik 23 mjesta, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Orban je proslavljajući pobjedu svojim pristašama rekao da su izbori pokazali da je "Mađarska najujedinjenija nacija u Europi", te da su rezultati potvrda politici njegove vlade u stvaranju radnih mjesta, potpori obiteljima i borbi za nacionalni suverenitet.

Orban proglasio izbornu pobjedu

Mađarski glasači rekli su "jasno i glasno da je zemlja ponovno mjesto gdje se isplati živjeti, raditi, imati obitelj, i gdje su prevladane nesuglasice iz protekle četiri godine", kazao je Orban. Mađarska krajnje desna stranka Jobbik, jedna od najradikalnijih u Europi, učvrstila je poziciju u mađarskoj politici jako dobrim rezultatom na izborima.

Stranka, koju zaobilaze kolege iz francuskog Nacionalnog fronta i austrijskog FPOe-a, dobila je u nedjelju 20,54 posto glasova i izbila na treće mjesto iza konzervativnog Fidesza i koalicije ljevice. Prije četiri godine, kada je prvi put sudjelovala na izborima, stranka je osvojila 15,86 posto glasova.

Najsnažniji radikali u EU

Gabor Vona, predsjednik stranke koji ju je osnovao 2003., u nedjelju je ustvrdio da je Jobbik postao "najsnažnija radikalna nacionalistička stranka u Europskoj uniji", prenosi AFP. Austrijski FPOe osvojio je prošle godine 20,5 posto glasova, što je do sada bio najbolji rezultat krajnje desnice u Europi.

Jobbiku je to uspjelo unatoč tomu što mađarski konzervativni premijer Orban zadnje četiri godine skuplja bodove na njegovu političkom terenu vlastitim nacionalizmom, populizmom, proklamiranom privrženošću kršćanskim vrijednostima i teatralnim sukobima s Europskom unijom.

Stranka je u nedjelju potvrdila svoju snagu na siromašnom istoku zemlje gdje je mjestimice dobila i 30 posto glasova. Bolji rezultat ostvarila je gotovo posvuda, osim u Budimpešti i nekoliko gradskih središta. Kako ističe analitičar Zoltan Miklosi, "potpora Jobbiku gotovo se udvostručila u zadnja dva mjeseca zahvaljujući njegovoj kampanji."

To je "očito povezano s neuspjehom ljevice, budući da je Jobbik profitirao na protestnim glasovima", objašnjava Aron Hidvegi u dnevniku Szazadvegu, bliskom vladi. Ključnu ulogu u Jobbikovu uspjehu imalo je i poboljšanje njegove slike u javnosti na čemu je stranka radila zadnjih godinu dana.

Izostanak ratničkih predizbornih plakata

Predizborni plakati jako su se razlikovali od onih ratničkih prije četiri godine kojima su dominirale crna i bijela boja. Sada su se isticali mladi kandidati smiješeći se na pozadini od bijelog cvijeća. A pratio ih je slogan "Ne možete zaustaviti budućnost" umjesto "Mađarska Mađarima."

Program stranke, međutim, i dalje stigmatizira romsku zajednicu u Mađarskoj, koja je s oko 10 posto mađarskog stanovništva najveća u Europi. Jobbik predlaže da se uspostavi posebna kategorija kaznenih djela "koja obično čini ta etnička manjina" i obećava posebne centre za pritvaranje "devijantnih" Roma.

Prijedlog o uspostavi "ruralne" žandarmerije podsjeća pak na inicijativu iz 2007. o "Mađarskoj gardi", miliciji zabranjenoj dvije godine poslije, koja je organizirala povorke zastrašivanja u romskim četvrtima.

Odbacivanje kritika zbog antisemitizma

Premda odbacuje kritike zbog antisemitizma, Jobbik nije oklijevao u veljači organizirati skup u Esztergomu (sjeverozapad) u bivšoj sinagogi. Po Kristofu Domini, predsjedniku Institutu Atena, opservatoriju za ekstremističke pokrete u Mađarskoj, time je poslana poruka najekstremnijoj jezgri stranke.

Ispadi mnogih članova stranke imaju čini se istu svrhu. Jedan Jobbikov zastupnik 2012. zatražio je da se sastavi popis židovskih zastupnika koji bi mogli biti "rizik za nacionalnu sigurnost". Iste godine, jedan drugi je izjavio da su Mađari "žrtve židovske urote kojom se želi kolonizirati njihovu zemlju i ukrasti im resurse".

Socijalistička stranka "primila je na znanje" rezultate izbora, rekao je njezin vođa Attila Mesterhazy, dodajući da ipak neće čestitati pobjedniku, stranci Fidesz. Govoreći u svom stožeru u izbornoj noći, Mesterhazy je naglasio da je glasovanje bilo provedeno pod "nepoštenim pravilima".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul čestitali su Orbanu na pobjedi njegove stranke Fidesz, javila je agencija MTI. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene