Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sklopljen tajni sporazum?

Razotkriveni tajni planovi za hrvatske helikoptere: U sve upleteni Orban i Ukrajina

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Američki obavještajni dokumenti pokazuju da Mađarska potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor, unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere.

Portal Politico došao je u posjed 53 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska. Politico nije neovisno provjerio dokumente, a postoje naznake da su neke od stranica koje su iscurile krivotvorene. No, SAD je priznao kršenje obavještajnih podataka i uhitio osumnjičenog.

Dokumenti iznose pojedinosti američkih sumnji u proljetnu ofenzivu Ukrajine, sugeriraju da je špijunirala Južnu Koreju i prikazuju obavještajne podatke koji optužuju Egipat za urotu kako bi podržali rat Rusije.

Dokumenti otkrivaju kako je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima potajno dopusti korištenje zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

Najzanimljivije je u "strogo povjerljivom" ažuriranju CIA-e od 2. ožujka, u kojem piše da je mađarski premijer Viktor Orbán označio SAD "jednim od tri glavna protivnika svoje stranke tijekom političke strateške sesije" 22. veljače.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost o curenju američkih tajnih podataka: ''Ovo je najbolja operacija utjecaja od početka rata''

U dokumentima se, ističe Politico, spominje plan da ukrajinski piloti s helikopterima, koje je Hrvatska donirala Ukrajini, iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor. Ističu da je navedeni plan u suprotnosti s medijskim izvješćima koja pišu da će helikopteri biti prebačeni kopnenim ili zračnim putem preko Poljske.

Zasad nema službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ministar obrane Mario Banožić Boravio u Odesi Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, Banožić: "Očekujem da ćemo to uskoro dovršiti"

Informacija da se mađarske vlasti tajno dogovaraju s NATO-om o ustupanju zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci težak je udarac mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je javno uvijek odbijao bilo kakvu mogućnost da se mađarski teritorij, što uključuje i zračni prostor, koristi za transport oružja Ukrajini.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili Politicu na zahtjeve za komentar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene