Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orban ne odustaje

Mađarska će postaviti žičane ograde i na granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska policija u srijedu se sukobila s izbjeglicama koje su nastojale prijeći preko žičane ograde.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je za austrijski Die Presse da će Mađarska postaviti ograde na dijelovima granice s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Orban: 'Mađarsko-hrvatski odnosi trebaju biti odlični' Slika nije dostupna Igor Tabak za Dnevnik.hr 'Bojim se da kriza još ni izbliza nije prošla. Na zapadnim obalama Turske čeka 500.000 ljudi'

U intervjuu je među ostalim potvrdio svoje namjere da zaustavi priljev izbjeglica prema Mađarskoj. Smatra kako im je cilj doći do Njemačke ili skandinavskih zemalja, a rekao je da će ograde postaviti na određenim točkama na granici s Hrvatskom i Rumunjskom.

UŽIVO - Izbjeglice ulaze u Hrvatsku

Podsjećamo, mađarska policija u srijedu se sukobila s izbjeglicama koje su nastojale prijeći preko žičane ograde, pri čemu je policija reagirala suzavcem i vodenim topovima, a izbjeglice uzvratile bocama i kamenjem.

Tijek događaja na tamošnjoj granici sa Srbijom pratite na ovom linku.

'Ovdje postaje prilično gadno'

Nakon što je Mađarska u utorak zatvorila svoju granicu prema Srbiji na kojoj je izgradila ogradu kako bi spriječila ilegalne ulaske migranata i izbjeglica oni su se okrenuli Hrvatskoj kao ruti na svojem putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske.

"Ovdje postaje prilično gadno", kazao je Ahmad, 58-godišnji trgovac iz Bagdada koji je došao na službeni granični prijelaz u Šidu, ali je uskoro shvatio da ima više šansi ući u EU preko srbijanske granice s Hrvatskom.

"Čim smo čuli o pravcu kroz Hrvatsku nismo se dugo premišljali. Želim stići u Švedsku kako bih se tamo našao s ostatkom obitelji. Nadam se da će Hrvatska s nama bolje postupati", kazao je Ahmad.

Nakon što je Mađarska blokirala svoju granicu, migranti koji su razasuti diljem Balkana sada traže nove rute, moguće kroz Hrvatsku ili Rumunjsku, jer su obje članice Europske unije iako nisu dio Schengena.

'Ograde, psi, policija i puške, ovo izgleda kao Europa 30-ih'

Rumunjski premijer Victor Ponta prisjetio se najmračnije razdoblja na europskom kontinentu.

"Ograde, psi, policija i puške, ovo izgleda kao Europa 30-ih. I da li smo tako riješili problem izbjeglica? Ne, nismo. Podizanje ograda samo znači prebacivanje problema na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku", rekao je Ponta.

U Hrvatsku je srijedu do večernjih sati ušlo gotovo 900 migranata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene