443945
443945
443945
443945
443945

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak prvi put glasuje o nasljedniku Ban Ki-moona

  • , 20.07.2016., 15:13
  • Autor:
  • komentara

Kandidrala su se šestorica muškaraca i šest žena, a među kandidatima je i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

 
 
 
 
Vijeće sigurnosti (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti (Foto: AFP)

Petnaestero veleposlanika pri Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak će prvi put iza zatvorenih vrata glasovati o nasljedniku glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Izbor između 12 kandidata trajat će dugo, sve do listopada, i biti složen, očekuju diplomati.

Kandidirala su se šestorica muškaraca i šest žena.

Osmero ih dolazi iz istočne Europe, uključujući Bugarku Irinu Bokovu, glavnu direktoricu UNESCO-a, i bivšeg slovenskog predsjednika Danila Turka.

Među kandidatima je i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Iz Portugala se kandidirao bivši visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres, a kandidata ima i iz Argentine i Kostarike.

U prvom planu su Novozelanđanka Helen Clark, najviše pozicionirana žena u hijerarhiji UN-a, administratorica UNDP-a i bivša premijerka, te Susana Malcorra, argentinska ministrica vanjskih poslova i bivša voditeljica Banova kabineta.

Dužnost bi po načelu geografske rotacije trebala pripasti kandidatu iz istočne Europe, a mnogi se zauzimaju da to bude žena, što bi bilo prvi put.

Lista nije još zatvorena jer bi se na njoj mogao naći i bivši australski premijer Kevin Rudd, kao i Bugarka Kristalina Georgijeva, povjerenica za proračun i ljudske resurse u Europskoj komisiji.

Na glasovanju u četvrtak veleposlanici će se izjasniti podržavaju li ili ne pojedine kandidate ne bi li potaknuli one koji imaju najmanje izgleda da odustanu, iako ih na to formalno ništa ne prisiljava.

Svi glasovi ne vrijede isto, jer pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska) imaju pravo veta.

Moguće je i da se na kraju pregovora nametne kandidat koji je u nekom trenutku bio blokiran.

Banov prethodnik Kofi Annan pobijedio je tako 1996. usprkos dva veta Francuske.

Sustav favorizira izbor kandidata koji najmanje smeta pet velesila, objasnio je jedan diplomat, dodajući da, primjerice, Danilo Turk dobro igra na tu kartu jer ima iskustva i nema problema ni s Rusijom niti sa Zapadom.

Konačni izbor Vijeća sigurnosti potvrdit će Opća skupština UN-a.

Opća skupština po prvi put je organizirala javna saslušanja kandidata na kojima su se oni mogli predstaviti i odgovoriti na pitanja diplomata.

Svi kandidati bili su i pozvani na razgovor pred Vijećem sigurnosti iza zatvorenih vrata. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se