Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barbarski čin IS-a

UN: Ubojstvo humanitarca kukavičko je i gnusno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Takvi barbarski čini (...) samo pojačavaju našu odlučnost' da potaknemo vlade na borbu s IS-om, Frontom al Nosrom i s drugim džihadističkim skupinama', navodi UN.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je u nedjelju ubojstvo britanskog humanitarca Davida Hainesa kojemu je Islamska država odrubila glavu, nazvavši ga 'kukavičkim i gnusnim'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

'Ovaj zločin podsjeća na sve veće opasnosti kojima se humanitarni radnici svakodnevno izlažu u Siriji', ističe se u izjavi Vijeća koju je jednoglasno prihvatilo svih petnaest članica i u kojoj se poziva na poštovanje humanitaraca u sukobima.

Zemlje članice Vijeća 'još jednom ističu da se Islamsku državu mora pobijediti i da se nesnošljivost, nasilje i mržnja koju ona promiče moraju iskorijeniti'.

'Takvi barbarski čini (...) samo pojačavaju našu odlučnost' da potaknemo vlade na borbu s IS-om, Frontom al Nosrom i s drugim džihadističkim skupinama.

Vijeće usto traži da se 'odmah i bezuvjetno oslobode svi taoci' u rukama IS-a, Al Nosre i skupina povezanih s Al Kaidom.

Ujedno poziva sve zemlje da 'djelatno surađuju' s Velikom Britanijom kako bi se odgovorni za ubojstvo Davida Hainesa priveli pravdi.

Otkrio lokaciju za obuku džihadista i to pomoću - Google Eartha!

Hainesa (44), britanskog državljanina oženjenog Hrvaticom i s prebivalištem u Sisku, ubili su ekstremisti Islamske države pošto su ga 18 mjeseci držali u zatočeništvu.

On je nakon američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa postao treća žrtva ubojstva kojima teroristi odašilju poruke Zapadu da prekine zračne udare na njihova uporišta u Siriji i Iraku.

Haines je radio s izbjeglicama za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene