Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako nastavimo ovako

VIDEO Alarmantno upozorenje: Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretjerani izlov iscrpio je populaciju morskih vrsti, pa ribari moraju bacati mreže dublje - i 2.000 metara u dubinu.

Video animaciju na kojoj se vidi kako brodovi dugi 240 m, za razliku od tradicionalnih koćarica dugih 20-30 m, bacaju mrežu sve dublje u oceane i iscrpljuju zalihe do drastičnih mjera, objavio je AFP.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Slika nije dostupna Snimljena riba koja živi na dubini većoj od 7 000 metara

Na svojim brodovima mogu prevoziti 14.000 tona ribe, a u samo 20 minuta mogu iz voda u kojima love izvući 60 tona. Na animaciji je prikazano kako se opremljeni čeličnim pločama, njihove velike mreže vuku dnom oceana i štete okolišu.

Znanstvenici upozoravaju kako još 20 godina lovljenja ribe s dna oceana, može dovesti do toga da ocean ostane bez 'zaliha'.

VIDEO Ručak uz obalu: 100 morskih pasa stiglo u plićak

To je stoga što se, objašnjavaju, život duboko dolje kreće sporije nego gore, ribe žive dulje i stoga imaju manju stopu rasta i seksualne zrelosti.

Na primjer, rumenac okan (hoplostet ili 'car'), koji živi i na dubini od 1.800 m, poznat po blagom okusu,zrelost postiže sa 30 godina, a može živjeti 140 godina.

Tuna plavih peraja otkrivena je 900 m pod površinom, a zrelost postiže nakon četiri godine i živi 15 do 30 godina.

Nije samo riblja populacija pod prijetnjom, već i biološka raznolikost u cijelosti, budući da ribari izvlače ribu s dna i time povlače za sobom sve što im se nađe na putu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene