Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaki potres u Japanu

VIDEO: Zgrada koja se ne bi srušila ni na 7,5 po Richteru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres od 7,5 stupnjeva izdržala bi nova vrsta zgrade kakvu rade Amerikanci i Japanci, pokazalo je testiranje na simulatoru potresa.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Zgrada od šest katova testirana je na simulatoru potresa u Japanu kako bi se ustanovilo koliko bi dobro bi podnijela potres od 7,5 stupnjeva po Richteru. Pokus je dao jake dokaze da zgrade srednje veličine s drvenim okvirom mogu izdržati velike potrese, prenio je AP.

Test se održao u gradu Miki, u blizini Kobe, a proveden je na instrumentima u posjedu japanskog ureda obrane od potresa. Testirana zgrada rađena je tijekom nekoliko mjeseci i sadrži 23 stana. Simulacija potresa trajala je 40 sekundi, a uspješno ju je provelo Sveučilište Colorado i američka graditeljska tvrtka Simpson Strong – Tie te ostali partneri. Simulaciju potresa možete pogledati u priloženom videu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene