Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pandemija neizbježna?!

VIDEO: Svinjska gripa u 11 američkih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svinjska gripa zabilježena je u najmanje 11 država diljem Amerike, službeno je danas priopćeno. Gotovo 100 ljudi u SAD-u zaraženo je virusom, a u brojnim dodatnim slučajevima sumnja se u oboljenje.

I nizozemske vlasti potvrdile su da je jedna osoba u njihovoj zemlji oboljela od svinjske gripe.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti priopćeno je kako su slučajevi svinjske gripe potvrđeni u 10 država, uključujući 51 slučaj u New Yorku, 16 u Texasu i 14 u Kaliforniji, piše Reuters. Zaraza svinjskoj gripom nastavlja se širiti Kanzasom, Massachusettsom, Michiganom, Arizoonom, Indianom, Nevadom i Ohiom.

>> 'Hospitalizirani studenti su dobro i svi će biti pušteni kućama'

Nizozemske vlasti potvrdile su da je svinjska gripa došla i u njihovu zemlju.Trogodišnje dijete je zaraženo virusom svinjske gripe, dodaje ANP. Ovo je prvi potvrđen slučaj te bolesti u Nizozemskoj.

U BiH nema slučajeva svinjske gripe

Na području Bosne i Hercegovine nema registriranih slučajeva svinjske gripe, no zdravstvene vlasti u toj državi poduzimaju sve dostupne mjere opreza kako bi pravodobno reagirale u slučaju pojave te bolesti, potvrdili su u četvrtak predstavnici ministarstava zdravlja Federacije BiH i Republike Srpske.

>> Kako reagirati u slučaju svinjske gripe

'Ovdje za sada nema slučajeva svinjske gripe', kazao je novinarima u Sarajevu federalni ministar zdravlja Safet Omerović. Objasnio je kako su zdravstvene ustanove u tom entitetu već mobilizirane te su pripravne reagirati u slučaju pojave virusa u BiH. Omerović je kazao kako se već provode mjere pojačanog nadzora čiji je cilj pravodobno detektirati pojavu bolesti, a pojačana je i komunikacija unutar BiH te s okolnim zemljama i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U BiH spremne bolnice

U Federaciji BiH trenutačno raspolažu s dvanaest tisuća doza lijeka Tamiflu, koji se trenutačno smatra najučinkovitijim u liječenju simptoma svinjske gripe. Za prihvat mogućih bolesnika već je potpuno spremna Infektivna klinika Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu, dok je na granične prijelaze poslana preporuka o postupanju s osobama koje dolaze iz područja u kojima je već registrirana svinjska gripa.

>>U izolaciji još petero kolega mlade Osječanke

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske objavilo je u četvrtak kako se i tamo već provodi aktivni epidemiološki nadzor te će se u slučaju pojave bolesti reagirati sukladno preporukama WHO-a. Građanima BiH za sada je savjetovano da bez velike potrebe ne putuju u područja u kojima se bolest pojavila. Školama i fakultetima upućene su preporuke da za sada ne šalju učenike i studente na ekskurzije u inozemstvo.

U Meksiku nema novih oboljenja

Meksiko, zemlja koja je najviše pogođena virusom svinjske gripe u kojoj je zabilježeno da je oboljelo 176 ljudi, 49 je potvrđenih slučajeva i 2.500 sumnjivih slučajeva svinjske gripe., ne bilježe se novi slučajevi oboljenja, što je vjerojatno rezultat progresivnih mjera ministarstva zdravstva.

Meksički predsjednik Felipe Calderon poručio je svom narodu da ostane kod kuće od petka za vrijeme petodnevnog djelomičnog zatvaranja gospodarstva nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu 5, što znači da vjeruju kako prijeti neposredna opasnost od pandemije. Razina 6 je najviši stupanj, a označava pandemiju, odnosno globalnu epidemiju nove smrtonosne bolesti.

Širenje svinjske gripe po zemljama

Švicarska je također potvrdila svoj prvi slučaj svinjske gripe u četvrtak, tako da je broj zemalja koje su prijavile slučajeve novog virusa porastao na 12. Kanada ima 19 potvrđenih slučajeva, a Španjolska 10 potvrđenih i 87 sumnjivih. Velika Britanija izvijestila je o 5 potvrđenih i 23 sumnjiva slučaja, dok su u Njemačkoj tri slučaja potvrđena, a sumnjivih je 12. Novi Zeland je kod tri osobe potvrdio svinjsku gripu, a u 10 slučajeva na nju se sumnja. Izrael ima dva potvrđena slučaja, dok Peru ima jedan potvrđen i tri sumnjiva. U Austriji je jedan potvrđen i dva sumnjiva, a u Švicarskoj također jedan potvrđen i 25 sumnjivih.

Australija je zabilježila 114 sumnjivih slučajeva, Francuska 30, Čile 26, Brazil 20, Danska 11, Kolumbija 10, Južna Koreja 5, Argentina 4, Gvatemala 3. U Brazilu, Kostariki, Salvadoru i Južnoafričkoj Republici su po dva sumnjiva slučaja, a u Finskoj i Norveškoj 1.

Američki znanstvenici utrkuju se s vremenom kako bi razvili ključan sastojak cjepiva protiv svinjske gripe, koji virusu neće dopustiti da prodre kroz imunološki sistem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene