Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije svinjska gripa?

U izolaciji još petero kolega mlade Osječanke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović potvrdio je da se sumnja da je 22-godišnja djevojka u Osijeku zaražena svinjskom gripom te zadržana u izolaciji. Kasno sinoć neki mediji objavili su neslužbene navode prema kojima preliminarni nalazi krvi studentice upućuju da ona ne boluje od svinjske gripe. No liječnici upozoravaju da je za tekve zaključke još prerano.

Djevojka iz Osijeka zadržana je u bolnici zbog simptoma koji navode na sumnju da je oboljela od svinjske gripe. Iako su neki mediji objavili neslužbene informacije prema kojima se ne radi o tome nego o virozi, stručnjaci upozoravaju da su to preliminarne informacije, a da će pouzdane i točne biti poznate danas tijekom dana. Inače, osim 22-ogodišnje studentice pomoć liječnika i epidemiologa zbog simptoma viroze potražilo je danas još petero osječkih studenata.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Kako doznajemo, 22-godišnja djevojka nalazi u Osijeku i trenutačno je tretiraju Tamifluom. Djevojka se nedavno vratila iz SAD-a i osjetila je uobičajene simptome za gripu. Djevojka je imala povišenu temperaturu (38,5), glavobolju i mučninu, kašljem i bolovima u mišićima, ali je dobrog je općeg stanja. Tretman postojećim lijekovima protiv gripe jedino je što se u ovakvim slučajevima može učiniti pa je tako i ona tretirana Tamifluom. Ipak, ministar Milinović je još jednom ponovio kako je Hrvatska spremna za moguću pojavu bolesti kod nas te još jednom naglasio kako nema razloga za paniku.

>> Prva smrt izvan Meksika: Dvogodišnje dijete prva žrtva svinjske gripe u SAD-u

>> 'Sumnja na svinjsku gripu pojavit će se i kod nas'

Kako doznajemo, djevojka se vratila iz Chicaga gdje je na Sveučilištu Urbana-Champaigni (Illinois) bila na studijskom putovanju s još 15 kolega i profesora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Tri su dana proveli u Chicagu. U bolnicu je primljena sa simptomima uobičajenim za gripu. No, valja naglasiti da u Chicagu trenutačno hara virus uobičajene ljudske gripe. Čekaju se rezultati analize kako bi se utvrdilo radi li se o toj bolesti. Poziva se sve studente koji su bili na tom putovanje da se posjete bolnicu kako bi se testirali. U Ministarstvu ističu da je Stožer za praćenje pojavnosti 'svinjske" gripe u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti te će o daljnjim aktivnostima redovito izvještavati hrvatsku javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene